Лесни трикове за празничната трапеза от Иван Звездев
Изборът на майстора-кулинар за Коледа – пържоли в топено сирене и сметана
Търсим ви за съвет към домакините, които трябва да се подготвят за предстоящите празници, и за Бъдни вечер, и за Коледната трапеза. Какво ще ни препоръчате, за да спестим време и да сме практични? Докато броим ястията за Бъдни вечер, например, малко се притесняваме, да бъда честна.
Вижте, 9-те ястия са за баш мераклии и за хора с време, и желание, а 7-те са по традиция. Това, което улеснява много и спестява време, когато се подготвяме за Бъдни вечер, е готовият сварен фасул. Като си направя сметка, много малка е разликата в цената между консервирания сварен фасул и суровия боб, който иска много време и енергия. Така че, това е първата подробност и улеснение за направата на постните ястия - бобът за пълнените чушки. Аз лично практикувам така, за да не губя много време, аз съм си взел хлебопекарна. Слагам продуктите за питката, вярно, че излиза правоъгълна, но пак е постна. А който иска, може пак да си замеси тесто в хлебопекарна и после да си го разточи. Нещата се променят с времето, но така или иначе, като направим питката, се захващаме с постните ястия.
Практикувам следното – пълнени чушки с боб, пълнени зелеви и лозови сарми с ориз. Всичко слагам в гювеч и за не повече от час във фурната е готово, така че три ястия в едно се получават. Като има готов боб, малко лук и джоджен, завивате сармичките или сушените чушки за пълнене, това също би спестило време и останалото са ядки, трушийката и евентуално тиквеник, който си иска работа, не е много лесно, но не е и много трудно. Все пак иска време подготовката на трапезата, няма как да седнеш и всичко да стане. Затова аз лично съветвам да се ангажират всички и мъжът, и децата, все има какво да им се даде. Най-малките съвсем спокойно могат да се заемат с пълненето на чушките и свиването на сармите. Мисля, че после някои ще бъдат развити, но най-важното е, че всички са част от подготовката на трапезата и ще бъдат много горди.
А когато домакинята иска да я оценят и да изпъкне на Коледа, макар тогава да избираме пържолките за основно ястие на трапезата, имате ли предложение за по-интересно ястие?
Имам едно любимо, което и аз правя от години. Това ястие е подходящо не само за Коледа, но и за накои от другите празници – пържоли в топено сирене и сметана. Много е простичко – слагаш посолените пържоли в гърне, редиш с малко гъбки и топено сирене. Необходима е чаша сметана, ако не, прясно мляко пак ще свърши работа и чубрица по желание. След това гърнето се слага в студена фурна и печеш за час и половина на 150 градуса, а след това имаш много хубаво ястие. До тогава си с гостите или със семейството на масата, догато гърнето къкри. Там може да се добави малко кромит лук и червен пипер, но основното е топенето сирене, няколко лъжици сметана - млечна или заквасена, без значение. Вода не се слага, защото в пържолите има достатъчно вода и се получава точният сос. Те се задушават в собствения си сос и това ги прави много вкусни.
Тъй-като десертът също не е за пренебрегване, а бабите обичайно правят баниците с късмети, за да разберем какво ще ни зарадва през следващата година, може би един практичен съвет и в тази насока?
Ако трябва да се спести време, ясно е, че всеки ще прибегне до готовите кори, защото с това спестяваш един час работа. Забелязал съм нещо, което всеки се усеща, че монетката не я изваряват хората. Хубаво е домакините да залеят монетката с вряла вода, да престои 10-15 минути поне и после да я сложат в парченце хартия за печене или станиол, но в хартията за печене е по-натурално, по-истинско е. Другото е да не избират малка монетка. Виждал съм как малките монетки аха, аха да ги глътнат децата. Затова голяма, двулевова, еднолевова. За баницата още е важно да се пече в ниската част на фурната, а не в средата. Това е много важно, защото съвременните фурни са устроени на принципа на пещта, а пещта няма рафтове и всичко се слага на основата. И това също е много важен момент за хубавото изпичане на баницата, за да не прегаря. Важното е да я поставим в печката – не на пода, а на първата решетка. И още нещо се сетих за баницата, за да не става много суха, да се сложи една метална формичка за крем карамел с водичка вътре във фурната, за да се получава от самосебе си пара, което е много хубаво за всички печива – за баница, за козунак, за хляб. Това са моите съвети към домакините за хубава баница. Успех с подготовката на празничната трапеза!
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/lesni-trikove-za-praznichnata-trapeza-ot-ivan-zvezdev/
Коментари (0)
Добави коментар