Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Либия: Ще задържаме всеки български кораб в наши води

Общество

Либия: Ще задържаме всеки български кораб в наши води

Либия: Ще задържаме всеки български кораб в наши води - Tribune.bg
Снимка:

Задържането на либийски танкер в Бургас изправя България пред международен скандал

Името на България се замеси в международен скандал след задържане повече от година на либийския танкер „Бадр“ в Бургас. Случаят е от края на 2017 г., когато „Булгаргеомин ЛТД“ предявява морска ипотека върху плавателния съд, за да обезпечи вземания на фалиралата държавна компания „Булгаргеомин“.

В края на миналата година началникът на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши е разпоредил да бъде задържан всеки кораб, плаващ под български флаг или собственост на българска компания, който влезе в либийски териториални води.

Документът за ипотека на „Бадр“ е изповядан от гръцкия нотариус Йоана Андреадаки в Атина. През февруари 2018 г., обаче тя пише жалба до гръцката прокуратура.

„Действително съм съставила проект на ипотечен договор за въпросния кораб, но страните не са се явили за подписването му, следователно той е останал в проект и не е вписан в книгата на договорите“, цитира я Maritime.bg.

На 29 януари 2018 г. Върховният касационен съд отменя заповедта за арест и разпорежда либийският танкер да бъде освободен, но в сагата се намесва и частен съдебен изпълнител от Бургас. На 21 декември 2018 г. Бургаският окръжен съд отменя постановлението на ЧСИ Тотко Колев, но едновременно с това същия ден охранители от частната фирма на Ивайло Борисов-Ториното, служители на „Гранична полиция“ и „Морска администрация“ се качват на борда и свалят екипажа на „Бадр“, сменят флага, а корабът е изведен в открито море. „Бадр“ стига до Инеада в Турция и се връща у нас.

Заради разразилия се скандал миналата седмица Либия инициира среща в Ню Йорк на ниво постоянни представители в ООН. Смяната на флага се тълкува като посегателство срещу националния суверенитет и Либия се позовава на правото си да свика Съвета за сигурност на ООН. По чл. 7 от устава на международната организация този „арест“ на „Бадр“, който Либия тълкува като пиратски акт, застрашава България със санкция.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети