Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лични лекари алармират: Ковид зоните не работят

Общество

Лични лекари алармират: Ковид зоните не работят

Снимка:

Самата идея на МЗ за ковид зони не е работеща, а за този проблем личните лекари сигнализираха и преди това. Д-р Гергана Николова обясни, че по този начин се удвоява разхождането на болни по улиците между въпросната ковид зона и кабинета на личния лекар, а най-често пациентите се обръщат към своите джипита.

„И това е нормалното. Отделно на това с тези зони пренасочени изследванията, които личните лекари могат да правят, но няма достатъчно специалисти. "Изпращаме пациентите в тези зони и там има само лаборант, който им прави тест. Няма кой да изпише безплатна терапия, както беше обещано", посочи общопрактикуващият лекар пред Нова телевизия.

„Най-големият проблем е, че мерките просто не се спазват, според Николова, която разказа за случай, в който положителен пациент е отишъл на екскурзия с 25 пенсионери. Не се чувствал добре, но въпреки това се е качил на автобуса. Все още не е ясно колко от хората са се заразили. "Задавам си въпроса кой разреши 25 души да отидат на екскурзия?", каза още Николова.

В момента само 26% от капацитета са свободните COVID легла за София. Откакто тече кампанията по ваксинация в столицата едва 13 имунизирани са се заразили и влезли в болница. Смъртността 0.05% е смъртността при ваксинираните. Това е достатъчен показател, че ваксините действат.

Какво да кажем повече за това колко е добре да се ваксинираме, пита Гергана Николова. По думите й трябва поне да спазваме елементарни мерки - дистанция, маска.  


Топ новини

виж още

Актуална тема