Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Личните лекари ще издават рецепти по телефона

Общество

Личните лекари ще издават рецепти по телефона

Снимка:

Няма да се продават лекарства в магазините

Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона. Джипитата ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациента.

Това предложение беше прието след среща на здравния министър Костадин Ангелов с Българския фармацевтичен съюз, съобщи NOVA.

Отпаднаха идеите за откриване на повече денонощни аптеки в страната и за продаване на лекарства в магазините.

Преди дни от Българският лекарски съюз (БЛС) призоваваха за разкриване на денонощни аптеки в най-кратки срокове, тъй като само 1% от аптеките работели денонощно. Медикаментите без лекарско предписание да се предоставят за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа, беше второто предложение на БЛС.

До дни Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз ще изготвят указания, които ще бъдат изпратени до всички общопрактикуващи лекари, както и до фармацевтите в страната, съобщиха от МЗ.

Целта е по време на пандемията от COVID-19 да се даде възможност на личните лекари, в издаваните от тях рецепти изрично да посочват, че при временен недостиг на даден лекарствен продукт в аптечната мрежа, същият може да бъде заменен с генерично лекарство от фармацевт.

„Най-важното по време на пандемията от COVID-19 е да улесним максимално пациента и да сме сигурни, че той ще получи адекватна грижа. За това до края на тази седмица ще очаквам предложенията на съсловните организации с точни предложения как лекарите и фармацевтите да обменят бързо информация. Така, при евентуално изчерпване на лекарствен продукт в определена аптека, той ще може да бъде заменян, без да се губи излишно време за пациента. Считам, че заедно можем да стигнем до най-ефективните решения в настоящия момент“, каза министър Ангелов по време на срещата.

От своя страна съсловните организации определиха проведения диалог като конструктивен и поеха ангажимент, в рамките на действащата нормативна уредба, в най-кратки срокове да изготвят указанията, за да стигнат възможно най-скоро до общопрактикуващите лекари и фармацевтите.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още