Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Здравният министър потвърди, че електронните направления ще са готови до края на следващата седмица

Общество

Здравният министър потвърди, че електронните направления ще са готови до края на следващата седмица

Снимка:

Д-р Гергана Николова: Личните лекари все още не разполагат с електронно направление

Личните лекари все още не разполагат с електронно направление, коментира пред Нова тв д-р Гергана Николова. Тя сподели, че заедно със своите колеги общопрактикуващи лекари очакват да се създаде това улеснение за ежедневната им работа.

„Интернет и технологиите са достатъчно развити и е съвсем нормално да го имаме“, настоя д-р Николова. Тя очаква и българските лекари да започнат работа с електронно направление, защото в условията на пандемия е доста по-удобно и лесно в електронна среда да се насочват пациентите за изследване и диагностика.

„Такова не е създадено“, коментира общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

По нейно мнение лечението вкъщи има плюсове и минуси, както добра възможност са и бързите антигенни тестове.

„Такива бързи тестове трябва да има навсякъде. Дори колегите от Бърза помощ трябва да могат да ги правят на място в дома на пациентите. Трябва и личните лекари да могат да ги назначават дистанционно. Това би лишило пациентите от излишното лутане по болници и лаборатории“, посочи личният лекар. Тя уточни, че ресурсът на системата е безкрайно претоварен и положението ще става още по-лошо.

„Медиците в България умират, но не се предават. И вчера изгубихме колега от Плевен. Работим с големи усилия само, за да можем да покрием всичко, което се случва“, подчерта д-р Николова. Тя призова в България да бъдат изградени пунктове за проби, на които може да се ходи с автомобил. Това би било много по-удобно и бързо за хората, които имат нужда от тест

Здравният министър проф. Костадин Ангелов се включи на живо по телефона в ефира на Нова тв, за да опровергае казаното от личната лекарка и да потвърди, че електронните направления ще могат да се използват от края на следващата седмица.

„Тази седмица приключиха окончателните преговори с общопрактикуващите лекари за направленията, в края на другата седмица ще могат да се издават електронни направления, д-р Николова знае това“, категоричен бе здравният министър.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още