Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Липсва важна ваксина от имунизационния календар при децата

Общество

Липсва важна ваксина от имунизационния календар при децата

Липсва важна ваксина от имунизационния календар при децата - Tribune.bg
Снимка:

„От 3-4 месеца липсва важна ваксина от имунизационния календар при децата на 11-годишна възраст“, заяви пред Нова телевизия общопрактикуващият лекар доктор Мирослав Спасов.

По думите му много пациенти прибягват до самолечение в сезона на настинките и грипа. Често се налага да коригираме лечението.

„Интересът към антигрипните ваксини е слаб“, заяви доктор Мирослав Спасов.

„Грипът настъпва всяка година и сме свикнали с него. Има ваксини, които, ако пациентът изяви желание да си постави – ще намалят риска от сериозно протичане на заболяването и настъпване на усложнения. Ваксини има в аптечната мрежа, но ваксини от МЗ в нашите кабинети за профилактика на лица над 65-годишна възраст се очакват. Ако се спазят сроковете, доставката се очаква да стане до две седмици. Правим списъци на желаещи, но интересът е слаб”, подчерта той.

Той сподели и проблеми от практиката си, свързани с профилактичните прегледи на учениците. „Изготвянето на профилактични карти се превръща в проблем, защото много родители настояват издаването на документ, без децата да са минали на реален преглед. А именно при подобен преглед се откриват заболявания, които са лечими, когато се установят навреме”, категоричен е доктор Спасов.

Той уточни, че децата над 7-годишна възраст трябва да минават на профилактичен преглед веднъж годишно.

„Най-често немарливостта на възрастните към здравето на децата и към нашето здраве е причина за разпространението на инфекции и заболявания”, подчерта медикът.

По думите му задължителното носене на маски по време на пандемията силно е ограничили респираторните заболявания. "Наблюдава се нарастване на тази заболеваемост и се измества във времето. Сега се наблюдава заболеваемост от варицела, която е типична за пролетния сезон. В момента обаче липсват ваксини за деца при 11-годишна възраст срещу дифретия, тетанус и коклюш. Тази ваксина липсва от 3-4 месеца и не можем да завършим имунизационния цикъл".   

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати