Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Липсват 17 000 медицински сестри

Общество

Липсват 17 000 медицински сестри

Липсват 17 000 медицински сестри - Tribune.bg
Снимка:

Ако България иска да стигне средноевропейския пазар в здравеопазването, трябва да бъдат назначени 17 хиляди медицински сестри, показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Недостигът на медицински сестри и акушерки е в цяла Европа, това е професия, с която можеш да си намериш работа навсякъде и затова България се развива с всички останали страни", уточни Петя Георгиева от ИПИ  по Нова нюз.

За разлика от сестрите и акушерките лекарите в българските болници са достатъчно.

"Анализът показва също, че броят на болниците и на леглата у нас е твърде голям. Те са 340, като 190 са държавни и общински. В сравнение с останалите страни в ЕС, където се разчита предимно на доболнична помощ, у нас е много голям и броят на хоспитализациите", отчита анализът на ИПИ.

Петя Георгиева отбеляза още, че като цяло лечебните заведения отчитат растяща печалба. Такава се забелязва и в годините на ковид кризата, когато имаше ограничения за болниците, но те явно не са повлияли на финансовия им резултат. Все пак 1/3 от лечебните заведения у нас перманентно изпитват недостиг на средства и отчитат загуба.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп