Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Любомир Кючуков: Дясната вълна в Европа ще направи по-трудно пълното ни влизане в Шенген

Общество

Любомир Кючуков: Дясната вълна в Европа ще направи по-трудно пълното ни влизане в Шенген

Любомир Кючуков: Дясната вълна в Европа ще направи по-трудно пълното ни влизане в Шенген - Tribune.bg
Снимка:
"Новата конфигурация в ЕП и в отделните страни - тази дясна вълна, която залива Европа, ще направи значително по-трудно пълното членство на България в Шенген. Едва ли може да се очаква позитивно развитие за България и Румъния в скоро време", коментира пред БНР Любомир Кючуков - бивш заместник-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения. Той припомни, че имаше предложения за "Малък Шенген" между България и Румъния. Освен това имаше и предложения за добавяне към тази конфигурация на Гърция. Според него обаче това не е възможно.
 
"Може би има своите позитиви - да поддържа темата жива в Европа, доколкото с приемането на мигрантския пакт този проблем отиде на малко по-заден план, а българското и румънското членство също не са приоритети на редица държави в ЕС. Това не е осъществимо по няколко причини между България и Румъния, просто защото условията, при които бяха подписани споразуменията с Австрия за откриване на въздушното и морското пространство на двете страни вървят точно в обратната посока - затягане на граничния контрол между България и Румъния. А добавяне на Гърция става съвсем невъзможно - тя е страна в Шенген и ако се създаде мини-Шенген с участието на Гърция, това би означавало реално България и Румъния да станат членки на Шенген и по суша".
 
Любомир Кючуков подчерта, че изборите са отбелязали сериозна промяна на политическите баланси в Европа.
"Европа като цяло се придвижи надясно. През последните 2 месеца течеше процес на отваряне на вратите за сътрудничество между крайната десница и център-дясно", коментира експертът.
Според него това ще направи по-трудно приемането на общи решения в ЕС. Открояват се редица сериозни въпроси, смята той и даде пример с бюджета. По думите му може да се очаква засилване на позициите на т.нар. "пестеливи/скъпернически държави".
 
"Тъжната констатация е, че не човешките жертви, а парите биха били евентуална причина за преосмисляне на подхода към войната в Украйна и търсене на политическо решение", отбеляза Кючуков. Той изтъкна, че националистическите партии не са антивоенни. 
 
"Те имат сериозни резерви към отделянето на значим национален ресурс за продължаване на войната", констатира експертът. 
 Според него това, което предстои като дебат в ЕС, е как тази война свършва. Този дебат с влизането на толкова много крайнодесни политически формации в ЕП предполага промяна на конфигурацията.

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати