Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лозен се вдигна на протест срещу ферма за насекоми, близка до кандидат-депутатка на Кирил Петков

Общество

Лозен се вдигна на протест срещу ферма за насекоми, близка до кандидат-депутатка на Кирил Петков

Снимка:

Село Лозен се вдигна на протест срещу инвестиция, свързана с дейността на ферма за насекоми.  Протестът беше под надслов „Лозен иска да диша“ и беше организиран от Сдружение „Развитие за Лозен“, което посочва, че този вид производство е със статут на екарисаж.

Дейността на фирмата е свързана с развъждането на мухи и техните ларви, от които се извлича протеин, използван в биокозметиката и биоторовете. Именно от там стартира и кариерата на кандидат-депутатката на Кирил Петков, Яна Балникова. Тя идва именно от „Насекомо“, като 4 месеца беше част от екипа на. Предишният й шеф и собственик на „Насекомо“ Ксавие Марсенак пък е в близки отношения с медийния олигарх Иво Прокопиев, като взима дейни участия във форумите организирани от изданията на Прокопиев.

Ето и какво заяви Росен Марков от Сдружение „Развитие за Лозен“:

„Това производство само по себе си е иновативно, има бъдеще, ние го подкрепяме като производство, но в повечето държави то е приравнено със статут на екарисаж и изнесено на минимум 8-10 километра от населените места“.

Фирмата се опитва да премести производството си от град Елин Пелин, където за година и половина постоянно е имало изпускане на силни миризми. Те влошават околната среда и качеството на живот до пълна нетърпимост, поясни Росен Марков.

„След като вземат решение да се преместят заради общественото недоволство в Елин Пелин, съвсем тайно и по бърза писта успяват да вземат от РИОСВ писмо, в което РИОСВ им казва, че няма нужда от оценка по ОВОС. Вземайки писмо от Агенцията по храните, отиват в районна администрация Панчарево, на 30 септември си подават документите и след три работни дни, забележете – хората за един гараж чакат по три месеца, след три работни дни за завод за мърша те получават разрешение за строеж.“

Фирмата заобикаля закона и пропуска общественото обсъждане, подчерта Росен Марков. Той заяви, че следващите протести ще бъдат пред РИОСВ и Агенцията по храните.

Жителите на Лозен са готови за гражданско неподчинение и блокиране на автомагистрала „Тракия“, за да се запази въздухът чист в селището.  


Топ новини

виж още

Актуална тема