Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Лятната резиденция на Прокопиев – вероятно построена върху античен некропол в Созопол

Общество

Лятната резиденция на Прокопиев – вероятно построена върху античен некропол в Созопол

Снимка:

Плажът е недостъпен, строяло се през нощта, за да може багерите да заливат с бетон без да се вижда какво е изкопано

След като Върховна административна прокуратура (ВАП) извърши проверки по установяване законността на строителството и експлоатирането на обекти по Черноморието, лъснаха летни резиденции и хотели на олигарси на Алепу, Аркутино, Буджака, Свети Влас и Росенец.

Досега вниманието на широката общественост бе привличана предимно към Росенец и то не от кого да е, а от Христо Иванов, предприел геройския подвиг да плажува до сараите на Доган, отразяван на живо от Прокопиевия „Дневник“. Никой обаче не е забелязал Христо Иванов да щурмува с надуваема лодка бреговете на Буджака, където е резиденцията на покровителя му Прокопиев и където плажът е още по-недостъпен и от плажа до сараите на Доган, пише BIG5.

В Созопол Прокопиев е блокирал достъпа до красиви плажове в местността „Буджака”, съобщава Канал 3 още през 2017 г. Заради неговите имоти и тези на служителя му и негов  приближен Йово Николов, туристите не могат да стигнат до бреговата ивица. Според местните хора скандални са и цените на парцелите, върху които са построени луксозните имоти.

Местността „Буджака” е едно от емблематичните исторически места в Созопол. При археологически разкопки тук са намерени експонати още от преди Христа. Днес обаче картинката е различна, далеч от историята. По скалните брегове на „Буджака” се виждат масивни имоти.

 Впечатление прави луксозната къща на бизнесмена Иво Прокопиев. Местните разказват, че олигархът се е уредил с имота срещу жълти стотинки.

 Скандалният бизнесмен е купил парцел от 3 декара на първа линия срещу 2 лева на квадратен метър. По същото време обаче цените в района са около 400 лева на квадрат, твърди медията/

Улицата, на която се намира къщата на Прокопиев е без изход. Това потвърждава и мненията на местните, че достъпът до плажа в тази част е местността „Буджака” е невъзможен.

Идентичен е и казусът с дясната ръка на Прокопиев - журналистът Йово Николов. Имотът му също е на първа линия до морето и е оценен на над 2 млн. евро. Проверката установила, че луксозният палат има страхотна гледка към морето, но прави достъпа до плажа на далян „Чайка“ край Созопол напълно невъзможен откъм брега. Затова пък Йово Николов има собствен плаж, до който водят бетонни стълби, изградени върху скалите. Различни публикации разкриват, че и този парцел е придобит на изключително ниска цена преди години. Местните разказват, че по документи къщата се води неизползваема, но погледната от високо ясно личи, че макар и по-рядко Николов идва на почивка в горещите дни.

Палатът на Прокопиев се намира в местността Буджака, където проверяващите и през 2020 са се натъкнали на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. От държавното обвинение констатират, че достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите на Буджака са образувани отделни прокурорски преписки.

Това, което повече възмущава местните, е не липсата на достъп до бреговата ивица, а че цялата местност представлява античен акропол, който е циментиран без изобщо да се опишат и изследват артефактите.

„Всички археолози знаят, че спим върху древни гробища, пълни с ценни артефакти, но никой нищо не може да направи“, споделят пред  медията местни жители. Те свидетелстват, че поради тази причина всички палати на олигарси са се строели по тъмна доба, нощем, и ако се натъкнат багерите на артефакти, то те се заливат с бетон. „Тук е пълно с антики. Още като деца сме вадили, но сме предавали всичко в историческия музей. Сега копаят, заливат и пет пари не дават за миналото, но и бъдещето на тази земя“, споделя 80-годишен жител на Созопол.  


Коментари (5)

На лъжата краката са къси Младежкото ДПС що не отиде на плаж през прокоповия замък?Никой журналист не пита Пинокио за прокопивия плаж...Баламурници колко щеш, сценарият е осветен!
23.07.2020 20:37 / Отговор
Стефан Христов И по времето, когато са ставали тия мушенгии, кой е областен управител на Бургас , кой шеф на РДНСК и кой кмет на Созопол? От коя партия са всичките? Питам не от политически интерес, а да знам кой се гуши от паричките на Прокопиев и Николов?
24.07.2020 08:46 / Отговор
кесо Абе сигур на Ристю не му остава време от митинги и революции с "бойните другари" Румбата, Майчето, Корни, Лупи да направи "десант" и на "Буджака". Иначе досега да го е "взел" сто пъти, ама на нема време, вервайте ми.
24.07.2020 09:05 / Отговор
Истината С младежкото ДПС се отне както към помияри Доган. Дори на по едно кафе не ги покани в резиденцията.
26.07.2020 01:13 / Отговор
Дидо То на тия поддръжници от ДПС въобще толкова им е акъла,за да вдянат как ги правят на БАЛАМИ!
09.08.2020 10:18

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема