Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Македонски българи на среща с външния министър на Северна Македония

Общество

Македонски българи на среща с външния министър на Северна Македония

Македонски българи на среща с външния министър на Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Трендафилов и Георгиевски са убедени, че е „необходимо правителството да излезе с ясно политическо послание и график по отношение на конституционните промени“

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи разговаря с представители на македонските българи в страната. В срещата участваха Георги Трендафилов от Гражданския демократичен съюз /ГДС/ и Люпчо Георгиевски от Културен клуб „Ванчо Михайлов“ от Битоля. Срещата се състоя по искане на Буяр Османи, предаде БГНЕС.

Срещата с Османи се проведе след неотдавнашното посещение в Брюксел и серията от срещи на македонските българи с евродепутати от различни политически групи в Европейския парламент, както и с комисаря по разширяване и добросъседство Оливер Вархеи.

„Предадохме на министър Османи нашата категорична подкрепа за преодоляването на напрегнатата атмосфера в отношенията с България и очакванията ни от по-видими действия по отношение на предразсъдъците спрямо македонските българи и към България като държава“. Това каза след срещата Георги Трендафилов и подчерта: „Надяваме се, че и правителството, и политическите партии в парламента разбират, че ангажиментите, произтичащи от Договора за приятелство от 2017 година и от т.нар. френско предложение, са неизбежна част от периода след скрининга и началото на преговорите с ЕС.

Трендафилов и Георгиевски са убедени, че е „необходимо правителството да излезе с ясно политическо послание и график по отношение на конституционните промени“. „Напомняме, че правата на човека и върховенството на закона са първата глава, която ще бъде отворена и последната, която ще бъде затворена. Това ще бъде процес, който ще бъде наблюдаван и който е най-важният тест за демократичната зрялост и жизненост на едно общество“, каза още Георги Трендафилов.

Той определи срещата с Османи като „ползотворна“.

„Днешната ни среща до голяма степен е продължение на разговорите, които проведохме в Брюксел с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи“, подчерта Трендафилов и добави, че основната цел на срещите с представителите на Европейската народна партия и на Партията на прогресивните социалисти в Европейския парламент, които имат свои съидейници в РСМ, е да се подобрят двустранните отношения. „Те ще се опитат заедно с членовете на своите политически семейства тук в Македония да помогнат за успокояването на отношенията по линията София – Скопие и в една по-спокойна обстановка да започнат да се изпълняват ангажиментите, поети в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година и от т.нар. френско предложение, до октомври, когато трябва да бъде публикуван докладът за напредъка на РС Македония и до края на годината да могат да започнат същинските преговори“, заяви Трендафилов.

Все още не съм виждал доклада на Съвета на Европа, заяви Трендафилов в отговор на журналистически въпрос. „Твърди се, че в него става въпрос за системна дискриминация. Мое право е да не се съглася с тази констатация, но това не трябва да става първостепенна тема на нашата активност.”

Македонските българи ще работят в посока за успокояване на отношенията между официална София и официално Скопие. Беше постигнато съгласие, че всяка помощ и подкрепа би била високо оценена в периода, който ни предстои, отбеляза Трендафилов.

Македонските българи са поискали от министъра да съдейства за успокояване на напрежението в отношенията между България и РС Македония, тъй като в такава напрегната обстановка е невъзможно да се вземат качествени и рационални политически решения. „Смятам, че това е в интерес на гражданите на страната. Остава да видим дали от нашия призив ще произтекат конкретни политически действия“, заяви Трендафилов.

Относно случая Пендиков той припомни, че по време на вчерашното обсъждане на темата РС Македония в Европейския парламент беше осъдено нападението срещу него и бе отправен призив двете страни да санкционират извършителите на това и на други подобни престъпления, за да не се случват повече такива инциденти.

По време на разговора е засегната и темата за речта на омразата към българите и за отношението на определени медии. „Смятам, че ще бъдат предприети определени действия, но това е тема, която излиза извън рамките на институционалните правомощия, с които разполага държавната система“, каза още Георги Трендафилов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати