Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Македонци с кърваво писмо до Борисов и Каракачанов: Гонят ни и репресират като през 1944 година

Общество

Македонци с кърваво писмо до Борисов и Каракачанов: Гонят ни и репресират като през 1944 година

Македонци с кърваво писмо до Борисов и Каракачанов: Гонят ни и репресират като през 1944 година - Tribune.bg
Снимка:

Македонци са изпратили кърваво писмо до премиера Бойко Бориков, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, както и на външния министър Екатерина Захариева. Причината са репресиите към тях, само защото имат българско самосъзнание. По думите им те са гонени и репресирани като през 1944 г.

Ето и пълния текст на писмото:

Известно Ви е, през последните години повече от 100 хиляди македонски българи вече получиха българско гражданство, още десетки хиляди внесоха искане за получаване на български лични документи. Тук в гр. Битоля пред българското консулство се вият опашки от желаещи. Редица наши македонци отиват и лично в България, за да заявят българската си идентичност и да внесат нужните документи. Независимо от масираната негативна кампания срещу тези хора в Република Северна Македония, те не са по-малко патриоти на своята страна. Те обичат Македония дори повече от много други. Те не са „фашисти“, „татари“ или някакво малцинство, а многолюдна общност от македонци, съхранили българското си самосъзнание. Публичното ни сатанизиране и обвиненията, че търсим български паспорти, защото искаме да пътуваме в Европа ни принуждава да се оправдаваме. Това твърдение естествено не е вярно, защото и с паспорта на Република Северна Македония се пътува без виза в Европа, а същевременно повечето македонски българи нямат намерение да напускат своята татковина Македония.

Но днес ние сме изправени пред огромен проблем, свързан с предстоящото преброяване на населението в Република Северна Македония. Ние македонските българи трудно ще надвием насаждания в продължение на десетки години страх, за да се изявим свободно и демократично. Десетилетията фалшификации на нашата история, върху които лежи държавната доктрина на сърбо-македонизма, изключва всякакъв плурализъм на етническа самоизява сред славянското население на нашата татковина. Стереотипите срещу нас са още в учебниците по история и тези стереотипи нарушават правото ни на свободна волеизява.

Така имаме абсурдна ситуация – в София отиват за гражданство десетки хиляди, които с подписа си се декларират за „българи по произход“, а тук на преброяването не смеят да се запишат като македонски българи.

През идните седмици в Република Северна Македония ще се проведе ново преброяване на населението. Затова ние се обръщаме към властите в България да ни съдействат да получим сигурност за тези македонци, които желаем свободно и спокойно да се запишем като „македонски българи“. Отправяме молба за радикално улесняване на процедурите за получаване на българско гражданство, което да ни защити от натиска на българофобията. Нали точно това е смисълът на българското гражданство – да защити правата ни! Настояваме всеки гражданин на Република Северна Македония, който докаже с фотокопие от попълнения при преброяването формуляр, че се е осмелил да се запише като „македонски българин“ да получи при желание българско гражданство по съкратена процедура. Така бихме избегнали търсенето на удостоверения за произход, които пораждат спекулации за корупция и които могат да разкрият пред тукашните служби намерението ни да получим българско гражданство. Така българската държава ще защити изявилите се македонски българи.

Като Ваши братя вярваме, че молбата ни ще бъде разбрана, защото тя е в интерес на народа от двете страни на границата – границата, с която тежката ни история ни раздели.

Източник: ПИК


Коментари (2)

Е хайде сега ! ВСЯКА КОЗА за СВОЯ КРАК, та и вашата работа, искате да ви съжаляваме и да ВИ ПРЕДЛОЖИМ бълг. паспорти ли, Я МАРШ ...Какво ни засяга , АМИ БОРЕТЕ СЕ, ДОКАЖЕТЕ си ПРАВОТАТА, НЕ СЕ ЖАЛВАЙТЕ, че ни се присира вече от такива лайняни номера - и то от съседи, ПФУУУУуууу..
21.02.2021 23:36 / Отговор
Дундьо Не е така. Тези хора наистина са подложени на репресии от години. В България георги димитров насилствено "преброяваше" българите за македонци, затова и до сега в ООН се води, че има македонско малцинство в България. А, тези хора, и техните родители, от 1944 години са тормозени и репресирани.
22.02.2021 07:07

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати