Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Малък герой: Ученик спаси известен възрастен учител в Ловеч

Общество

Малък герой: Ученик спаси известен възрастен учител в Ловеч

Снимка:

Изпадналият в беда човек на 12 ноември се оказа Любен Коларов на 93 години, който е учител по музика

Ученикът Николай Борисов със своите бързи и адекватни действия е спасил живота на известен ловешки учител. Изпадналият в беда човек на 12 ноември тази година се оказа Любен Коларов на 93 години.

Той е учител по музика, който цял живот е възпитавал децата в хуманизъм и сега има късмета да попадне на момче, което очевидно притежава богата ценностна система и за него е въпрос на човешки дълг да се притечеш на помощ, когато някой има нужда.         

На 12 ноември малкият герой Николай вижда как мъж пада на улицата. Той не се поколебава и веднага оказва първа помощ на възрастния мъж, след което вика кола на „Спешна помощ“. Пристигналият с линейката Ферад Ферадов разкрива, че ученикът е спасил живота на възрастния човек благодарение на своите своевременни действия.      

След издирване Община Ловеч установява, че спасеният възрастен човек е именно учителят Любен Коларов. Постъпката на Николай беше широко отразена от медиите, той получи почетна значка на Община Ловеч и грамота и подарък от МОН.

Община ЛовечОбщина Ловеч

Любен Коларов вече е добре и изказва най-искрените си благодарности към момчето, което му помогна в тази ситуация. Той сподели, че след падането дни наред не е ставал от легло. Ето днес какво си спомня от случилото се:

„Тогава бях тръгнал към аптеката „Юлифарм“ и близо до ул. „Христо Ботев“ паднах. Не знам какво ми е станало. Свестих се в болницата. От падането още има голям белег на челото. Прилоша ми изведнъж. Много съм благодарен на това момче, което не познавам. Не го и запомних, защото съм припаднал.  Като учител аз съм възпитавал моите ученици винаги да се притичват на помощ. Радвам се, че днес има такива хора. Благодаря още веднъж – на него и на семейството му, че са го възпитали. Ние със съпругата сме много стари и болни,  понякога имаме нужда от помощ.  Да са живи и здрави младите!“

Любен Коларов е известен като основател на първия тамбурашки оркестър в Ловеч. Преди три години, по повод неговата 90-годишнина, бяха припомнени някои факти от живота му.  По-зрялото поколение го помни като онзи учител по музика, който дълги години водеше музиката на началното училище „Проф. Иширков“ (днес не съществува). Децата правеха силно впечатление не само с вдъхновените си изпълнения, но и с хубавите ботевски униформи. Оркестърът участваше във всички по-големи събития и състезания в Ловеч през 70-те и 80-те години на миналия век. Любен Коларов е роден на 13 март 1927 г. в село Крушовица, община Долни Дъбник, като от 1965 г. живее и работи в Ловеч.                                                                                                                  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още