Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Малина Едрева: Ул. „Съборна“ е новото място за пешеходци

Общество

Малина Едрева: Ул. „Съборна“ е новото място за пешеходци

Снимка:

Имаме уникалния шанс бързо и отговорно да направим града ни, такъв какъвто искаме - удобен, сигурен, модерен и зелен, категорична е Едрева

„Ул. „Съборна“ е новото място за пешеходци. През миналия век тя е била наричана бижуто на града заради модните магазини по нея и близостта до Царския дворец. Днес тя е буквално удавена в бързото темпо на модерното ни време“, това заяви Малина Едрева, председател на комисията по култура и образование към СОС, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

По думите й преди няколко години, общинските съветници от ГЕРБ, кметът на София Йорданка Фандъкова, архитекти и експерти са предложили ул.„Съборна“ да стане пешеходна зона, и то без намеса в съществуващата инфраструктура.

„Поканихме световноизвестния архитект професор Ян Геел, който ни даде знание как да направим града си по-добър и по-удобен за хората. Днес, кризата КОВИД-19 ни показа, че имаме уникалния шанс бързо и отговорно да направим града ни, такъв какъвто искаме - удобен, сигурен, модерен и зелен. Днес представяме новия проект за тази улица“, допълва тя.

Ето какво включва той:

„Повече места за пешеходци и ул. „Съборна“ е част от това ново по-голямо и по-добро пространство за хората. Без движение на коли. Повече градско спокойствие и ул. „Съборна“ е част от това удобство в историческия център на София. Без паркирани автомобили в участъка от пл. “Св. Неделя” до ул. “Цар Калоян” и от ул. “Леге” до ул. “Княз Александър I”

Повече зелен град. Ново озеленяване и градско обзавеждане. Връзка с Градската градина. Промяната е част от целия проект за успокоено движение в центъра на града, за нови места за алтернативно придвижване, за повече велоалеи, повече зеленина, повече уют, повече София“, посочва Малина Едрева.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още