Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Малина Крумова: 100 живота на година ще се спасят, ако се слага колан на задната седалка

Общество

Малина Крумова: 100 живота на година ще се спасят, ако се слага колан на задната седалка

Малина Крумова: 100 живота на година ще се спасят, ако се слага колан на задната седалка - Tribune.bg
Снимка:

„През 2020 г. посланието ни е: На пътя животът е с предимство“, казва председателката на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Над 80% от хората не поставят обезопасителните колани, когато пътуват на задната седалка. Същевременно анализът на инцидентите показва, че 100 живота на година можеха да бъдат спасени, ако водачите и пътниците в тези превозни средства бяха с колани. Това посочи в интервю за „24 часа“ Малина Крумова председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

През 2020 година агенцията за безопасност на движението ще съсредоточи усилия към по-голяма информираност на хората за важността да са с колани в колата. Сред другите акценти ще е да се покаже колко опасно може да бъде да прочетеш съобщение или да напишеш съвсем кратък отговор на телефона си, докато шофираш.

„Средно на година около 25% от всички тежки пътнотранспортни произшествия са само с едно превозно средство – т.нар. самокатастрофирали. Очевидно е, че имаме проблем в тази посока и основните фактори са отвличане на внимание и преумора“, обясни Крумова.

Тя посочи и че 90% от българите не знаят докога трябва да използват специализирано детско столче и най-често го махат, когато детето вече не иска да е в него.

„А то е абсолютно задължително до достигане ръст на детето от 150 cм и е средство, което спасява живот“, подчерта Крумова.

Тя подчерта, че скоростта е основна причина за 30% от всички пътнотранспортни произшествия в България.

„През 2020 г. посланието ни е: На пътя животът е с предимство“,  казва председателката на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

„Едно от най-мащабните неща, които ни предстои през годината, е да направим преглед на цялата пътна мрежа“, посочи още тя.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати