Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мангъров и Балтов се спречкаха на брифинга на Националния оперативен щаб

Общество

Мангъров и Балтов се спречкаха на брифинга на Националния оперативен щаб

Снимка:

Обект на спор стана карантината на контактните лица

Първо участие на доц. Атанас Мангъров в редония седмичен брифинг на Националния оперативен щаб доведе до спречкаване. Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов не се съгласи с думите на Мангъров относно карантинирането на контактните лица, което според Мангъров е напълно излишно:

"Това, което хората трябва да разберат е, че за това заболяване няма дефинитивно лечение. Цялото това даване на антибиотици от самото начало и този стремеж да се влезе в болница на всяка цена е безсмислено. Хубаво е хората да се успокоят и да се спре с това безумно приемане на лекарства. Не знам кой измисли, че азитромицинът върши работа при това заболяване, но вероятно е същият, който измисли, че ремдесивирът, рековалесцентната плазма  и т.н. вършат работа.

За предпочитане е хората с COVID-19 възможно най-продължително да си стоят вкъщи и когато вече имат нужда от неща, които не могат да се направят в домашни условия, да бъдат насочвани към болниците. За тази цел в играта трябва да бъде включена доболничната помощ. И мисля, че въпреки всички страхове и резерви, които имат лекарите от доболничната помощ, те трябва да ги преодолеят и да започнат да преглеждат и лекуват своите болни. Моето мнение е, че е безсмислено всеки контактен на заразен с коронавирус да се карантинира. Мисля че вече е време да си отпуснем малко душата и да действаме по-медицински.

„ Отделението в Инфекциозна болница е пълно. Би трябвало част от тези стриктни указания на НЗОК за изписване и освобождаване на тези, които са на болнично лечение, да бъдат разхлабени, които би дало по-големи възможности за по-голяма гъвкавост и ще увеличи капацитетът на лечебните заведения. Не бива да се забравя, че когато един човек се установи положителен за COVID-19, той е бил заразен за околните 3-4 дни преди да се появят симптомите. И всъщност той почти седмица е бил в свободния живот и на практика има някакъв ефект от карантинните мерки, но той не е бил такъв, какъвто очакваме". Най-доброто е, че страната не се затвори и няма изгледи това да се случи", допълни Мангъров. 

Изявлението обаче предизвика острата реакция на проф. Балтов:

"Категорично не съм съгласен с доцент Мангъров относно думите му карантинирането. Не споделям, че трябва да сме по-либерални, напротив - трябва да се спазват карантинните мерки и да се по-дисциплинирани. Един такъв пациент заразява от 18 до 25 лекари. Изключително неприятно е, когато изгубиш една неврология за две седмици, защото колективът се е заразил или когато същите болни заразят други болни, които са дошли чисти в болницата. Трябва да се спазват карантинните мерки и всички да имат дисциплина и самосъзнание. Да, не е приятно, но това е горчивата чаша, която трябва да изпие всеки, който е заразен".

"Както, ако си спомняте, когато премиерът Борисов каза: "Балтов да се карантинира" и Балтов се карантинира и така не зарази нито един колега от "Пирогов", уточни директорът на лечебното заведение.  


Коментари (3)

Тартаковер Естествено-единият тежък правителствен чиновник-думбазин, ако трябва да употребя тази старинна дума, другият обикновен лекар излязъл след пандемията направо от нищото. Единият важен със скъпи костюми, накичен с титли, богат внушителен чиновник в лекарското съсловие, другият приличащ на жалко кученце с постоянното си сиво смачкано пуловерче, повтарящ една и съща теза с някаква странна упоритост. Няма как силният и богатият да признаят нещо различно, дразнещо ги. Ако могат направо ще смачкат нахалника.
За тяхно съжаление обаче, истината не зависи от властта, титлите и богатствата. Знаем, че не гръмките учени на някогашното време, а простичкият селски доктор Ед. Дженър измисли ваксина срещу едра шарка и спаси човечеството от страховито смъртоносната болест. Далеч съм от мисълта да поставям Мангъров до Дженър, но изглежда неговите твърдения все повече се налагат. Нищо че засега много специалисти го мразят и отхвърлят.
12.11.2020 13:06 / Отговор
Онаниращ шахматист Майната ти онанист,тракторист или комунист,както си избереш!Пак се появи от ъгъла на мишоците и разбирачите от всичко!Не е възможно,дори и за теб,даскале в пенсия(защото на това смърдиш),да си компетентен по всички въпроси на ежедневието!Това е само в училище и само до 4 клас!
12.11.2020 15:15
Балтов не зарази, затова ли има два етажа болни лекари в Пирогов?
12.11.2020 15:27 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още