Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мария Габриел беше отличена с престижната Годишна награда на Виенския икономически форум

Общество

Мария Габриел беше отличена с престижната Годишна награда на Виенския икономически форум

Снимка:

Българският еврокомисар беше наградена за принос в икономическото развитие

Българският еврокомисар Мария Габриел беше отличена с престижната Годишна награда на Виенския икономически форум „Партньор на годината за 2020“ за принос в икономическото развитие на регионално и международно ниво на държавите от Форума.

В профила си във Фейсбук българският еврокомисар благодари за отличието, което сподели, че приема с признателност и отговорност.

В събитието на високо равнище, целящо насърчаване на икономическото сътрудничество между страните от Адриатическо до Черно море, взеха участие премиери на държавите от региона, сред които Авдула Хоти - министър-председател на Косово, Денис Шмигал - министър-председател на Украйна, Фатмир Битики - заместник министър-председател на Република Северна Македония, министри, икономически организации.

Във форума се проведе и специалното издание “90 минути с комисар Мария Габриел“, посветено на мобилността в цифровия свят и възможностите и предизвикателствата за регионалната икономика. Там Габриел е споделила ключовите си инициативи, формиращи визията й за Европейска стратегия на знанието. Това са Европейско пространство на образованието до 2025 г., Европейското научноизследователско пространство и новият План за действие в областта на цифровото образование.

Като конкретна мярка за преодоляване на различията в постиженията на държавите в областта на иновациите, тя посочи инициативата ERA4YOU за насърчаване на междусекторната мобилност. Европейските университетски алианси ще осигурят дългосрочна рамка за транснационално сътрудничество, което позволява свободно движение на знания и таланти. Чрез стратегиите за интелигентна специализация ще се укрепят регионалните иновационни екосистеми и тяхното взаимодействие.

Габриел уточни, че продължава работата по изпълнението на Цифровата програма за Западните Балкани, която е предложила през 2018 г. За кратко време са били реализирани важни постижения като например регионалното споразумение за намаляване таксите за роуминг между шестте партньори от региона и очакваното им премахване от 1 юли 2021 г.

„Цифровите умения и образованието са сърцевината на икономиката на знанието, към която се стремим. Трябва да имаме цялостен подход, в който Цифровата програма за Западните Балкани и предложената от мен Програма за иновации да се допълват взаимно и носят конкретни ползи за гражданите и бизнеса. Имаме добри примери и истории на успеха. Всяка една от тези инициативи ще бъде обогатена с нови възможности в рамките и на сегашния ми ресор.“, пише още в профила си българския еврокомисар.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още