Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мария Габриел: Проект с българско участие е победител в първия европейски хакатон "ЕС срещу вируса"

Общество

Мария Габриел: Проект с българско участие е победител в първия европейски хакатон "ЕС срещу вируса"

Мария Габриел: Проект с българско участие е победител в първия европейски хакатон ЕС срещу вируса - Tribune.bg
Снимка:

В него са се включили 21 000 участници от 141 страни

117 иновативни предложения за борба с кризата са били избрани в първия европейски хакатон "ЕС срещу вируса" проведен под патронажa на еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Най-големият в историята хакатон на европейско ниво е бил организиран за по-малко от две седмици. В него са се включили 21 000 участници от 141 страни, 3 000 доброволци, над 1 200 партньори. Това съобщиха от Представителството на ЕК в България

„Само за 48 часа успяхме да идентифицираме 2 100 предложения, които ще ни помогнат да преодолеем кризата. Това са идеи за практически решения, засягащи всеки от нас - здравеопазване, дистанционно обучение и работа, дигитални финансови операции. Победител в една от категориите е екип с българско участие - проектът "Aidbind", който осигурява връзката между търсенето и предлагането на медицински продукти, предоставени чрез доброволни дарения“, заяви комисар Мария Габриел.

Избраните проекти включват идеи в шест области: здраве, икономическа дейност, социално сътрудничество, дистанционни методи за работа, дигитални финанси, предизвикателства в областта на гражданската защита или осигуряване на хранителната верига, както и 37 конкретни предизвикателства. Някои от решенията са свързани с дистанционен мониторинг на пациенти с оглед намаляване на физическия контакт с медицинския персонал, предложения за организация на ред за опашки без близък социален контакт, решения за осигуряване на бърза финансова ликвидност за малки и средни предприятия. През следващите две седмици избраните екипи ще развият в детайли своите идеи, както и концепция за необходимата подкрепа за тяхната реализация.

„От 22 до 25 май ще бъде организиран т.нар. "Matchaton", за да бъдат подкрепени нуждите на победителите. Те ще бъдат поканени да се присъединят към специалната COVID-19 платформа на Европейския съвет за иновации. Чрез нея ще свържем иновативните идеи с крайните клиенти, включително болници и ще спомогнем за осигуряването на финансова подкрепа за реализация на идеите. Тази инициатива се доказа като успешен начин да обединим талантите на Европа за защита на здравето и живота на хората", коментира още комисар Мария Габриел.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още