Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Машините с проблеми: 33 са спрели в изборния ден, 8 не разпечатали протокол, 31 - с неразчетени данни от флашките

Общество

Машините с проблеми: 33 са спрели в изборния ден, 8 не разпечатали протокол, 31 - с неразчетени данни от флашките

Машините с проблеми: 33 са спрели в изборния ден, 8 не разпечатали протокол, 31 - с неразчетени данни от флашките - Tribune.bg
Снимка:

ЦИК продължава да проверява част от дефектиралите машини от вота на 2 октомври

Централната избирателна комисия продължава да проверява част от дефектиралите машини от изборите на 2 октомври. Оказва се, че 4 машини, на които се е гласувало са със сгрешен хеш код. Вече са изискани  началните протоколи от тези устройства, които са отпечатани в секционните избирателни комисии в началото на изборния ден.

Устройствата са били инсталирани в Монтана, в два от районите в София и в Търговище.

В анализ на „Информационно обслужване” - фирмата, преброител на резултатите от вота, става ясно, че от общо 11013 устройства данните от гласуването на 72 машини са отчетени с броене на контролни разписки, включително и 4-те машини със сгрешен хеш код.

33 устройства са престанали да работят в рамките на изборния ден. 8 машини не са разпечатали протокол, а за 31 данните от флашките не са разчетени.

„Тук трябва да отбележим, че в сравнение с предходните избори броят на преустановилите работа машини е близо два пъти по-малък” - обяви за БНР зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов, но отбеляза, че при четири устройства има и несъответствие на данните. Обясни, че в два от случаите има очевидни грешки, допуснати от секционните комисии.

„Така например, в 172-ра изборна секция в Силистра СИК демонстративно е попълнила целия протокол с нули, а в 61-ва секция в Стара Загора, там е трябвало да има една машина, но е била инсталирана втора машина, предназначена за 60-та секция, СИК е преброила контролните разписки от двете машини, но резултатът е вписан в един протокол и поради това са разминаванията с данните от първата машина”.

 


 

Етикети ЦИК, машини
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати