Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Масовата ваксинция може да започне през февруари или март, обяви здравният министър

Общество

Масовата ваксинция може да започне през февруари или март, обяви здравният министър

Снимка:

На 6 януари се чака становище за ваксината на Moderna

Министърт на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов дадоха подробности след пристугането у нас на втората пратка ваксини на Pfizer/BioNTech. Пратката от 25 хиляди бройки пристигна тази сутрин около 7: 30 часа на летище София. Тя ще бъде  разпределена до пет точки в страната, обяви министърът. Това са РЗИ-тата в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна. До седмица-две се очаква да стартира втора фаза от плана за ваксинация като приключи първия с ваксинацията на медиците. Вторият план обхваща домовете за стари хора и учителите.

Очаква се 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал да се ваксинират, като общините вече събират списъците със съгласие.

„Най-късно на 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина“. Това каза още проф. Костадин Ангелов.

Той беше категоричен, че българските граждани трябва да са спокойни- всички, които искат ще бъдат ваксинирани. Броят на желаещите се увеличава, подчерта министърът.

Ваксинацията в България се извърша безплатно и напълно доброволно, напомни Ангелов. Амбицията на здравните власти е ваксина да бъде поставена на около 70% от населението.

„Пречупихме кривата на заболеваемостта, успехме да стигнем и до третото място по смъртност. Това се дължи на мерките, които се спазват, благодаря на всички“, каза Ангелов

Проф. Ангелов: Ако действаме като един отбор, победата ще бъде наша

Ако действаме като един отбор, победата ще бъде наша, подчерта министърът. След около 10 дена ще дойдат още 25 хиляди ваксини. 35 хиляди дози ще дойдат в края на януари, началото на февруари, които ще бъдат разпредели до 28 точки. „Масовата ваксинация ще започне, когато имаме по-големи количества ваксини. Това ще се случи в края на февруари-март. Тя ще стартира с ваксинацията на възрастните хора“, заяви проф. Ангелов.

Богдан Кирилов от Агенцията по лекарствата заяви, че са регистрирани 4 нежелани реакции след първото ваксиниране на около 4500 медици. Става дума за локална болка след поставяне на ваксината, замайване и леко повишаване на температурата. Всички тези нежелани ефекти много бързо са преодолени.

Проф. Ангелов уточни, че в момента ваксините са поставени в сух лед в термобоксове, който може да издържи до 5 дни. Камионите, с които те ще бъдат разпределени не поддържат температурен режим, защото те са в този специален лед. После ваксините ще бъдат вадени на порции и поставяни във фризерите на – 70 градуса, уточни министърът. Както е известно, самите ваксини след ваденето могат да се ползват в рамките на 5 дни при 2 до 8 градуса. В рамките на РЗИ-тата по области ваксините ще се пренасят с хладилна чанта, както досега.

Попитан конкретно за камиончетата, с които се карат ваксините проф. Ангелов отговори: „За мен няма значение дали котката е бяла и черна, важното е да хваща мишки. Какъв ще е брандът на камиона няма значение, важно е да не се компрометира ваксината“.  

Втората пратка ваксиниВтората пратка ваксини

Втората пратка ваксиниВтората пратка ваксини


Коментари (2)

Ели Ура!
04.01.2021 09:21 / Отговор
Гешев,къде си? https://lupa.bg/news/chudovishtna-izmama-s-vaksinite-podpisvame-mente-deklaraciya-za-saglasie_95994news.html
04.01.2021 19:47 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още