Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Масовите фалити започнаха: 70% от зеленчуковите оранжерии не работят

Общество

Масовите фалити започнаха: 70% от зеленчуковите оранжерии не работят

Масовите фалити започнаха: 70% от зеленчуковите оранжерии не работят - Tribune.bg
Снимка:

70 процента от оранжериите за производство на зеленчуци у нас са преустановили дейност заради високата цена на газа и български домати и краставици в момента няма, съобщава БНТ.

Фирмите масово освобождават работници и вече плащат неустойки по договорите с доставчиците на газ. Затова от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция настояват за спешна среща с министъра на земеделието и подпомагане на бранша.

Още през есента голяма част от родните оранжерии са спрели производство и тенденцията заплашително нараства след поредното увеличение на цената на газа този месец

В оранжерийния комплекс в град Раковски 90 декара оранжерии, в които обикновено се отглеждат краставици и домати, в момента пустеят.

„Ние всяка година правим ранна реколта, която в момента би трябвало да бъде тук, но тази година, при тези условия просто решихме, че нямаме никакъв шанс да оцелеем, ако направим това нещо. Това би било самоубийство", обясни управителят на оранжерията Стоян Берберов.

Дори и при спиране на дейността, производителите плащат неустойки към доставчика на газ.

„Имаме много тежки договори с "Булгаргаз". След като приключи годината, ако не си използвал заявеното количество, плащаш 10 процента неустойка от цялата стойност", казва Йордан Кръстанов - председател на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Заради високите цени на газ, ток и препаратите за растителна защита, оранжериите съкращават персонал.

„Пуснали сме всички работници, оставили сме едно ядро от хора, без които не можем , няма как да ги освободим, това са главно специалистите", заяви Стоян Берберов.

„В зимния период минимум 10 хиляди души са освободени или са в период на освобождаване от работа", добави Йордан Кръстанов.

В оранжериите сега се отглежда продукция, която не се нуждае от отопление. Очаква се български домати и краставици да има чак в края на май.

За да се спаси браншът от фалит, оранжерийните производители настояват за компенсация заради новите цени на газа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати