Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Математическа формула ще помогне за изготвяне на сметките ни за парно и топла вода за март

Общество

Математическа формула ще помогне за изготвяне на сметките ни за парно и топла вода за март

Снимка:

При месечно отчитане на уредите фирмите приемат и самоотчет на абонатите си

Предвид очакваната съществена промяна в цената на природния газ за месец април, в резултат на това, че Газпром намали цената на природния газ за България с 40%, считано от 5 август 2019г., Топлофикация София ще отчете в 0ч. на 1-во число на следващия месец показанията за консумираната енергия в абонатните станции на столицата, заявиха за Tribune.bg от пресцентъра на дружеството. Оттам напомниха, че през 2017г., например, е имало две корекции на цената на топлинната енергия, а в някои години корекциите са били и повече, и топлинните счетоводители вече са използвали математическа формула по ценови периоди за изчисляване на консумацията на абонатите. Тази практика е разписана и в Наредбата за топлоснабдяването.

 „Няма за какво да се притесняват хората. Математическата формула е точна и коректна. Като се засекат точно показанията на абонатните станции, след това консумираната енергия ще се разпредели на абонатите“, посочи Елизабет Павлова от пресцентъра на Топлофикация София.

От Топлофикация Пловдив също напомнят, че за март 2020г. клиентите им с месечно отчитане в Пловдив следва да извършат самоотчет и да предоставят данните на своя топлинен счетоводител.

Предвид ограничителните мерки, въведени от Националния координационен щаб, отчитането на потребената топлинна енергия и топла вода за март 2020 г. при клиентите с ежемесечно отчитане в Пловдив е организирано от фирмите за дялово разпределение по телефон, имейл или чрез домоуправителите на сградите.

Целта е клиентите, които са на ежемесечен отчет да не влизат в директен контакт с отчетниците на фирмите за дялово разпределение. Подобна мярка не е необходима при клиентите, които използват дистанционен отчет на своите уреди.Всеки клиент може да види контактите на своя топлинен счетоводител във фактурата си за консумирана топлинна енергия.

Вътрешното разпределение и отчитането на потребената топлинна енергия в топлофицираните сгради се извършва от съответния търговец за дялово разпределение /ТДР/. Съгласно нормативната уредба живущите във всяка сграда сами избират обслужващия ги ТДР.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив