Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Математик: На 1 март ще имаме между 1500 и 2500 заразени с COVID-19 на ден

Общество

Математик: На 1 март ще имаме между 1500 и 2500 заразени с COVID-19 на ден

Снимка:

Старият щам на короновируса е отживелица, вече ще съществуват само новите, посочи Лъчезар Томов

От този понеделник на училище се връщат учениците от пети до 12-и клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. Освен връщането , премиерът Борисов обяви, че ресторантите ще бъдат отворени на 1 март. Той се аргументира с ниската заболеваемост в страната спрямо останалите държави в Европа и изрази надежда, че до 1 март третата вълна от епидемията ще е преминала.

„Епидемията е случаен процес, има и не нулева, но нищожна вероятност да премине, но аз не залагам на това. Имаме вече британския вариант на вируса в България. До 4 март повечето области ще бъдат в червено. На 1 март в червено ще бъдат всички области с изключение на Видин, Враца, Търговище и Добрич“, заяви пред bTV математикът Лъчезар Томов.         

Старият щам на короновируса е отживелица, вече ще съществуват само новите, посочи той. По думите му британският щам заразява децата абсолютно успешно. Има една много скрита заболеваемост.                            

Според него има потенциал вълната да спадне, ако хората спазват мерките. На двама души без маски са необходими 30 секунди да се заразят. Новите щамове са много по-заразни. При започналото разхлабване на мерките, все пак оставащите трябва да се спазват, категоричен е той.           

„От 18 януари сме в експоненциален ръст, което означава, че много бавно, но с такова число, по някое време ще имаме много голям брой заразени. Прогнозата ми за 1 март е между 1 500 и 2 500 заразени, но тя не включва възможните развития сега“, каза математикът.

„Брoят зaрaзeни при нac в нaй-дoбрия cлучaй e дo 2 млн. Ниe имaмe дocтa гoлям лeтaлитeт в Бългaрия - зaрaди виcoкa cрeднa възрacт, виcoкa зaтлъcтялocт и други зaбoлявaния. Имa oщe чeтири милиoнa, кoитo мoгaт дa ce зaрaзят, зaщoтo c нoвия щaм ни трябвa пoвeчe кoлeктивeн имунитeт - oкoлo 80%. Зa южнoaфрикaнcкия вaриaнт ce знae, чe aбcoлютнo уcпeшнo избягвa имунитeтa“, кaзa Тoмoв.

Според математика се е избързало с отварянето на детските градини и връщането на учениците в клас. Ученият смята, че рискът от разпространение не се управлява на национално ниво, макар да се взимат мерки на локално. За управление на рискове трябва повече комуникация.

Дали ще има ръст, ако бъдат отворени заведенията, зависи от това колко хора ще ги посещават, смята Томов.                                                                                                                                               


Коментари (5)

Прав е и към всичко това се добавя постоянния процент последователи на Мангасъровия диверсант и троловете повтарящи, че някой ни заблуждава и няма нужда от маски защото този вирус не е нищо специално. Ще бъде тежко.
15.02.2021 10:54 / Отговор
Няма ли кой да ги озапти тези псевдоматематици? Емпиричните им данни не са верни, а и те не са медици. Световната заразна организация оповести, че намалява заболеваемостта, сами тази мутра ни информира, че се увеличавали. Но трябва да си стоим затворени, за да си прокарат ваксините и да си напечелят милиардите.
15.02.2021 13:36 / Отговор
Някой трябва да озапти противните тролове лъжци, опаразитили интернет, които отричат научни данни и капацитети. Техният собствен интелектуален потенциал е колкото на зелена еуглена. Трябва да бъдат осъдени за разпространяване на лъжливи новини и обществото морално да ги заплюе заради загубените човешки животи.
15.02.2021 14:48
и трябва да се разследва кой ги наема, кого обслужват, кой ги организира и им раздава "опорните точки". Това трябва да стане публично достояние, някой трябва да носи отговорност за терористичната дейност на тези като "Няма ли".
15.02.2021 14:52
Мангър Тролчо, подпиши декларация нотариално заверена, че няма и не искаш да ползваш медицинска помощ в случай че се заразиш!Умирай, никой не ти пречи!Троши си кратуната празна, но пречи на нас, които искаме да живеем!Моли се за глътка кислород и тогава ще усетиш намалява или се увеличава заболеваемостта!Питай Гошо Тъпото от Видин има или няма Ковид , тогава ще поискаш не една, а 5 ваксини!Вей си байрака, никой не те затваря вкъщи, но преди това поискай един ковчег от Бабикян и Хаджи Гойнянко и сам ще се затвориш!
15.02.2021 19:35

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още