Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Математик: Всеки трети смъртен случай у нас е от COVID

Общество

Математик: Всеки трети смъртен случай у нас е от COVID

Математик: Всеки трети смъртен случай у нас е от COVID - Tribune.bg
Снимка:

За две седмици напред Томов прогнозира, че броят на жертвите ще е над 3000

„Съотношението е 3:1, от трима починали един е с коронавирус. Колкото повече са заразените, толкова по-бързо ще се покачват и смъртните случаи.“ Това заяви пред NOVA математикът и преподавател в НБУ Лъчезар Томов.

Той е изчислил колко са заразените българи. Според него долната граница при данни от преди седмица е 220 хиляди. Вероятно имало още около 70 хиляди инфектирани. Изчисленията на Томов сочат, че средно на ден се заразяват около 5000 души.

За две седмици напред той прогнозира, че броят на жертвите на вируса ще надвиши 3000. Математикът е на мнение, че ако мерките от лятото насам бяха по-строги, около 5000 живота биха могло да бъдат спасени.

„През юни бяхме стигнали много ниски нива на заразени. Според мен просто прибързахме. Разрешаването на баловете също беше голяма грешка. Оттам тръгна нашата епидемия тогава. Ако се бяхме задържали още малко, можеше да паднем до 0 случая на ден и да стоим 2-3 месеца така. През това време можеше да укрепим карантинирането на идващите отвън и тестването на туристите. Сега щяхме да имаме съвсем друга траектория”, обясни Томов.

„Училищата са основен двигател на пандемията. И не само за България, това каза и Карл Латербах за Германия. Има изследвания от Корея, Индия, САЩ. Децата са в голям процент безсимптомни. Ако открият, че дете е заразено, то е защото е имало симптоми. Това означава, че е минало много време. През това време около него има други безсимптомни, чиито родители също не са карантинирани и отиват в офисите”, каза още Томов.

Математикът е на мнение, че страната трябва да се затвори, а когато намалеят случаите - да се отвори отново, но поетапно.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати