Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Матурата по български език – средна оценка 4.06

Общество

Матурата по български език – средна оценка 4.06

Снимка:

Двойно повече зрелостници преписват текста, без да разсъждават по него, каза зам.-министър Михайлова

Средната оценка на матурата по Български език и литература /БЕЛ/ е добър 4,06, а на втория държавен зрелостен изпит - много добър 4,67.

„Двойно повече зрелостници преписват текста, без да разсъждават по него. Резултатите на зрелостниците тази година на матурите по Български език и литература (БЕЛ) и по История и цивилизация, са по-ниски“, обобщи резултатите от майската сесия на матурите заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя посочи, че традиционно задачите по БЕЛ за слято и полуслято писане, и разпознаването на цитат в художествен текст са трудни за учениците. От просветното министерство припомниха, че зрелостниците правят грешки при разпознаване на термини и чужди думи. В допълнение процентът на учениците, които преписват творбата, вместо да анализират художественото произведение се е увеличил двойно. Все по-малко зрелостници се справят и със задачата да направят резюме на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Зрелостниците, положили изпит по БЕЛ през май тази година, са 49 341. С пълни шестици могат да се похвалят само 226 от тях. Слабите оценки на матурите са се увеличили с 300 спрямо миналата година.

Най-висок брой точки учениците са получили по немски, френски, испански език, химия и опазване на околната среда. По история и цивилизация се отчитат по-нисък брой точки, а по английски език резултатите са се повишили.

Най-голям брой ученици са се явили на изпит по английски език, следвани от биология и география. От МОН отчитат, че по география, биология и БЕЛ са постигнати най-ниски резултати, въпреки че това са предмети, които са предпочитани от зрелостниците.

Разград, Ямбол и Силистра са градовете, където се наблюдават най-ниски резултати на матурите, докато най-високи оценки са получили учениците от столицата.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още