Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Медик, полицай и прокурор – най-честите образи, за които се представят телефонните измамници

Общество

Медик, полицай и прокурор – най-честите образи, за които се представят телефонните измамници

Снимка:

МВР апелира да се поддаваме на лъжи и да не даваме пари и ценности на непознати хора

Медик, който съобщава за пострадал роднина, полицай или прокурор са сред най-честите сценарии за телефонните измами у нас. Това съобщават от МВР, във връзка със зачестили случаи, основно в Североизточна България.

Властите призовават хората да не се поддават на лъжите и да не предоставят пари и ценности на непознати хора.

От МВР посочват, че измамниците са изключително изобретателни.

Те подбират жертвите си на случаен принцип. Обичайно първото обаждане става на стационарен номер, след което комуникацията може да продължи и на мобилен от скрит или непознат номер.

Често се ползва сценарий, при който непознатият се представя за полицай или прокурор, който търси съдействие при провеждане на операция за залавяне на престъпници, припомнят от МВР.

От ведомството напомнят, че по никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при такива акции да се търсят пари от граждани.

Министерството призовава да бъде запомнено основното правило: Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или безпардонни заплахи, с последващи искания  – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама! Не се поддавайте, прекъснете връзката!  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още