Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Медици от „Александровска“ болница готвят гладна стачка

Общество

Медици от „Александровска“ болница готвят гладна стачка

Снимка:

Медици от „Александровска“ болница се готвят да обявят гладна стачка, съобщи Нова тв. Става дума за част от екипа на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на лечебното заведение/КАИЛ/. Работата е сред най-тежките в условията на пандемия, но работещите изтъкват, че от месеци са подложени на репресии от страна на началника на КАИЛ проф. Атанас Темелков и настояват за неговата оставка.

„Нашата работа е свързана с лечението на най-тежките пациенти в болницата – тези в интензивно отделение и тези, които са влошени в максимална степен от ковид инфекцията. Работата ни е изключително интензивна, сложна и изисква от персонала да е максимално подготвен и в добра кондиция, за да може да бъде адекватен и полезен за пациентите. Нашият ръководител отдавна провежда едно авторитарно ръководство – разделя колегите по различни дискриминационни принципи, унижава, обижда ги публично пред колектива. Обиди, заплахи, изказани неистини, които, за жалост, не остават в рамките на болницата“, разказва доц. Дочка Цонева, която работи в клиниката над 14 години.

Думите ѝ потвърждават и други нейни колеги, които уточняват, че месечният график е неравномерно разпределен и нямат време за почивка. Пишат се и обяснения, които се търсят от тях като опит на ръководството за дисциплинарно наказание.

„За мен е недопустимо в тази битка с пандемията да затъпяваме острието на копието с лични проблеми и с проблеми, настанали на работното място”, смята д-р Симеонов – председател на синдикат „Защита” в сектор здравеопазване.

От ръководството на болницата са изпратили писмено становище до телевизията, като в него се посочва, че спорът не е нито от трудово-правен, нито от административен характер,  а ставало въпрос за личностни отношения между началника и част от неговите служители, които засягали начина на работа, разпределението на задачите и йерархията в клиниката. Проф. Темелков категорично отрича твърденията на медиците и няма намерение да подава оставка. В писменото си становище до директора на болницата, началникът на КАИЛ отхвърля твърденията на Националния синдикат „Защита“ с обяснението, че конфликтните отношения с няколко лекари от екипа му датират отдавна и периодично се обострят.

Проблемът е бил обсъден на среща между ръководството на болницата и ръководствата на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ на 8 декември. В резултат на разискванията е постигнато съгласие, че конфликтът се основава на междуличностни отношения, които имат потенциал да доведат до влошаване на екипния принцип на работа и до негативен имидж на клиниката, смята ръководството на „Александровска“ болница.  


Топ новини

виж още

Актуална тема