Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. "Медицински надзор": Няма нарушения в случая с починалата родилка в Горна Оряховица

Общество

"Медицински надзор": Няма нарушения в случая с починалата родилка в Горна Оряховица

Медицински надзор: Няма нарушения в случая с починалата родилка в Горна Оряховица - Tribune.bg
Снимка:

21-годишното момиче почина след секцио

„Констативният протокол на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ по повод проверката за починалата 21-годишна родилка след секцио в МБАЛ “Св.Иван Рилски“-Горна Оряховица е 21 страници. В него подробно е описана хронологията на случая”. Това заяви на брифинг управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.

По думите му заключението на експертите е, че действията на лекарския екип са изцяло съобразени с алгоритъма на клиничната пътека и медицинския стандарт по акушерство и гинекология. „Според независимия специалист по анестезиология реанимационните мероприятия са били навременни и правилни. Действията в реанимационен план са били възможни единствено в болницата, в която са били направени. Пациентката е била транспортирана правилно към лечебно заведение с цел да се спаси живота ѝ. Поведението на медицинските екипи, обслужвали родилката, преди и след постъпването ѝ в болницата в Горна Оряховица, е било правилно и своевременно. За това свидетелства фактът, че детето ѝ е родено в добро общо състояние”, подчерта той. И допълни: "Заради подозрения за ДИК синдром родилката е транспортирана към болницата във Велико Търново, където е придружена от реаниматор и гинеколог. ДИК синдромът е посочен като причина за смъртта на младата жена". 

Според юристконсулта на здравното заведение Касим Местан проверките по случая са инициирани, за да се установи дали е налице извършено престъпление, така наречената лекарска грешка. „Непосредствено след злополучния случай започна проверка на Окръжна прокуратура и след това от ИА „Медицински надзор”.

Той уточни, че проверката обхваща целия престой на родилката в лечебното заведение.

„ДИК синдромът на родилката е констатиран около два часа след извършеното секцио. Това е станало на базата на клинична преценка и лабораторни резултати”, посочи доктор Иванов. Той посочи, че и при извършената проверка в болницата във Велико Търново, където е приета младата жена, също не са констатирани нередности.

Майката на починалата родилка Елена Стоянова също дойде на брифинга. Тя заяви, че отношението на лекарите, извършили секциото на дъщеря ѝ, било „арогантно”. „Срещнахме се само с единия лекар. Другата госпожа беше на екскурзия след този случай”, сподели тя.

По думите ѝ ръководството ѝ казало, че ДИК синдромът е започнал 1 час след раждането. „Раждането на бебето беше в 9 часа. Аз се чух с детето си в 10. В 11 часа при нея не беше ходил никой. Не знаеше никой дали тя е излязла от упойка. Какво са правили вашите служители два часа? За мен това е некомпетентност или пиене на кафе. Не знам как да го нарека. За мен това е безотговорност. Не знам вашите проверки и експертизи до какъв извод са стигнали, но това е мнението ми като майка”, категорична беше Стоянова.

Според нея лекарите носят вина затова, че са оставили родилката без надзор и наблюдение. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати