Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Меджидиев: Нито една препоръка не е изпълнена за решаване на проблема с недостига на лекарства

Общество

Меджидиев: Нито една препоръка не е изпълнена за решаване на проблема с недостига на лекарства

Меджидиев: Нито една препоръка не е изпълнена за решаване на проблема с недостига на лекарства - Tribune.bg
Снимка:

МЗ е започнало масови проверки, като вече има санкционирани търговци на лекарства на едро, които не са подавали коректно информация към СЕСПА

„Недостигът на лекарства не е от тези шест месеца, той е от доста по-дълъг период. Не можем да оставим хората без медикаменти, правим всичко възможно за допълнителни доставки“. Това обяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.

В Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) има сериозни пропуски, които компрометират данните от нея, включително и забранителният списък за износ на лекарства на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Това е констатирало „Информационно обслужване“ след одит, поръчан от предишното ръководство на Министерство на здравеопазването, стана ясно от думите на Асен Меджидиев.

Въпреки установените пропуски, не са взети мерки за отстраняването им. Единственото, което е направено от предшественичката му Асена Сербезова в тази посока, е смяната на формулата.

„Направих справка и установих два сигнала и една жалба, постъпили в края на 2021 и в началото на 2022 година. Те са от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия на лекарства и от Българската асоциация на едра търговия на лекарства. Буквално на другия ден с един имейл единствено се променя формула. Но се запознах в детайли с целия одит на „Информационно обслужване“ с множество препоръки, нито една от които не е изпълнена, коментира здравният министър.

Затова Министерство на здравеопазването е започнало масови проверки, като вече има установени търговци на лекарства на едро, които не са подавали коректно информация към СЕСПА.

„Срещу тях е образувано административно производство, като може да се стигне и до отнемане на лиценза им“, обясни Меджидиев.

По думите му от март месец насам единствено е изпълнена препоръката за промяна на формулата.

Одитът на „Информационно обслужване“ показва следните пропуски в информационната система за проследяване и анализ на лекарствата у нас:

-       Липса  на контрол и възможност за проверка за спазването на законовите уредби.

-       Липсва технологичен инструмент за ограничаване на отделни действия в случай на неподаване на данни или грешно подаване.

-       Системата не използва услуга за удостоверяване на време, водят се само вътрешни логове без хеш и защита.

-       Софтуерната база, която използва СЕСПА, не е лицензирана.

-       Системата позволява подаване на данни назад във времето спрямо текущия момент. При тестване е установено, че позволява подаване на данни до 180 дни назад, което в голяма степен компрометира достоверността им и позициите от забранителния списък на ИАЛ.

-       Системата няма възможност за контрол и проверка на налични количества спрямо потреблението. Този пропуск оказва влияние върху генерирането на забранителния списък на Изпълнителната агенция по лекарствата

-       Липсва автоматизиран процес по изчисляване на наличностите.

-       Генерирането на забранителния списък не е автоматизирано и се извършва чрез ръчно стартиране на програмни скриптове - тоест всеки администратор може да влезе в системата и да я коригира, както му е удобно. Извършените промени не оставят следа.

„От седем препоръки за нито една не е взета мярка да се поправи проблемът с лекарствата и в момента берем плодовете на това“, подчерта здравният министър.

Затова Министерство на здравеопазването предлага серия законодателни промени, сред които – промяна на алгоритъма за попадане в системата; съкращаване на сроковете за издаване на разрешителни за паралелен внос на лекарства, ако даден медикамент е в недостиг; запечатване на складовете на търговци на едро при установяване на нарушения.

„Целим иницииране на законодателни мерки за засилване на контрола на търговците на лекарства. Възлагат се проверки за коректното подаване на информация, има вече санкционирани търговци, ще има и санкции като затваряне на обекти, докато не се оправи проблемът. В хода на проверките бяха установени нарушения и разминавания в подадените справки, защото не са спазени изискванията на одита на „Информационно обслужване“, посочи той.

„Проверките на Изпълнителната агенция по лекарствата ще продължат докато не бъде променен законът и не бъдат отстранени пропуските в системата“, заяви Меджидиев.

„Целта на здравното министерство, както и на служебното правителство е тази система да заработи ефективно“, категоричен е той.

„Липсват детски антибиотици, те трябва да бъдат вкарани и да се осъществява контрол за техните доставки и износ“, каза още Меджидиев.

„Във връзка с изказването на бившия здравен министър, че съм „зависим от някакви търговци и фирми“, мога да заявя едно единствено нещо – зависим съм, но единствено от моите пациенти, тъй като съм лекар и дори в тези 6 месеца, в които заемам поста министър на здравеопазването, продължавам да се грижа за тях“, подчерта д-р Меджидиев.

Той отправи призив към предшественичката му Асена Сербезова да обясни защо в рамките на нейното управление не са предприети мерки за отстраняване на проблемите в системата за проследяване на лекарствата.

По отношение на медицинските хеликоптери, работна група между Министерството на здравеопазването, Министерство на транспорта, МВР, Министерство на отбраната, МРРБ и Министерство на финансите ще се заеме с въпроса за подготвяне на изграждането на хангарите, площадките за кацане и излитане за медицинските хеликоптери, както и обучението на пилоти, за да има цялостна готовност спешната въздушна помощ да заработи веднага, щом страната ни вече разполага с хеликоптери.

„Експресно сме организирали тази експертна работна група, която работи още от днес“, посочи министър Меджидиев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати