Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мегапротестът на 18 май – превозвачи, бизнес и синдикати заедно срещу скъпите ток и горива

Общество

Мегапротестът на 18 май – превозвачи, бизнес и синдикати заедно срещу скъпите ток и горива

Мегапротестът на 18 май – превозвачи, бизнес и синдикати заедно срещу скъпите ток и горива - Tribune.bg
Снимка:

Спират междуградските автобуси и доставките на стоки

Недоволството срещу високите цени на тока и горивата се обединява в сряда – 18 май. В София ще има блокади на градския транспорт, а в страната спират междуградските автобуси и доставките на стоки и услуги. Бизнесът и синдикатите са категорични: мегапротестът не е политически.

Думите бяха потвърдени по Нова нюз от председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов:

Политически искания на този етап нямаме. Работодателските организации сме дали от месеци ясни точки, какво искаме да направи държавата, тя се ослушва. Нека да мине протестът на 18 май и да видим ще се предприемат ли някакви мерки. Ако това не се случи - вероятно ще се мисли за някаква друга дата и други искания”.

Индустрията е на ръба: плаща много повече заради спрените доставки на газ и заради алтернативното трасе от Гърция, което договори правителство, обясни пък пред бТВ Васил Велев, след като стана ясно, че газът скача с 14% за май.

„Тези 14% всъщност са 30, защото цената трябваше да върви надолу, а тя тръгна нагоре, ето защо едно от исканията на протеста е тази разлика, която е грешка на управлението, да се компенсира“, обясни той. В протеста се включват и КТ „Подкрепа” заяви Димитър Манолов:

„Сутринта в 8 ч. работещите в София градския транспорт ще блокират възлови кръстовища. Родителите на децата с матура да ги заведат по-рано“, посъветва той.

В сряда спират и товарните камиони и доставките на стоки из страната.

„Съответно таксиметрови водачи ще се включат в протеста, съсловни организации и ще ни подкрепят“, каза Магдалена Милтенова - конфедерация на автобусните превозвачи.

Очаква се в недоволството да се включат представители на малките бензиностанции като спрат да зареждат земеделската техника.

А правителството все още не е представило конкретно антикризисния пакет от мерки, но протестиращите са категорични: това, което се готви, е недостатъчно и ненавременно.  

 


Топ новини

виж още