Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мерят с дронове качеството на въздуха в София

Общество

Мерят с дронове качеството на въздуха в София

Мерят с дронове качеството на въздуха в София - Tribune.bg
Снимка:

Дронове ще следят за чистотата на въздуха на няколко места в София. Това заявиха на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът по екология Десислава Билева и доц. Стилиян Димитров по време на представянето на пилотен проект за дистанционен мониторинг на качеството на въздуха, разработен съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проектът ще помогне да се вземат правилни управленски решения и гражданите да бъдат по-добре информирани, отбеляза Фандъкова.

Мониторингът на въздуха ще покаже къде да се изгражда специализирана зелена инфраструктура, обясни доц. Димитров. Той уточни, че проектът не изземва функциите на стационарните системи за измерване качеството на въздуха, а ще помогне за взимането на тези решения, които да направят града по-адаптивен към променящите се условия и климат.

С дроновете ще се облитат от януари до юни определени локации - около десет, а през лятото те ще бъдат променени. Местата ще са тези, които досега са имали най-големи проблеми с качеството на въздуха.

Десислава Билева коментира, че за миналата година има само една станция, която е отчела повишаване на замърсения въздух и това е тази в квартал „Надежда“, уточняват от БТА.

По думите на доц. Стилиян Димитров, през последните 10 години качеството на въздуха в София се е подобрило с 40%. Част от причините за това са, че транспортът е със съвсем друг характер, хората са сменили моделите си на поведение, избират по-често метрото и градския транспорт, допълни още ученият.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети