Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Месечна помощ при затворени детски градини и училища за семейства с деца до 14 г.

Общество

Месечна помощ при затворени детски градини и училища за семейства с деца до 14 г.

Месечна помощ при затворени детски градини и училища за семейства с деца до 14 г. - Tribune.bg
Снимка:

За новата мярка правителството осигурява 85 млн. лв.

Семейства с деца до 14 години ще имат право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка в случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск, реши правителството с приемането на промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Същото право ще имат и родители, които отглеждат сами децата си. За прилагането на новата мярка за подкрепа на работещи родители за преодоляване на негативните последици от Ковид-19 правителството ще осигури 85 млн. лв. 

За семейства с едно дете размерът на месечната помощ ще е равен на минималната работна заплата – 610 лв. до края на 2020 г. За семейства с две и повече деца помощта ще е 150 на сто от минималната заплата или 915 лв. до края на 2020 г. Помощта ще се отпуска в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения за борба с пандемията от коронавирус.

Право на новата помощ ще имат и семейства, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. за 2020 г.).

Месечната помощ ще се отпуска и на семейства на роднини и/или близки и приемни семейства, в които има настанени деца, спрямо които е предприета временна мярка за закрила по Закона за закрила на детето, ако семействата отговарят и на другите условия за отпускане на помощта.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Ивона Здравейте, ще имам ли право на такава помощ в случай,че съм по майчинство в момента и съм самотна майка?
16.08.2020 12:03 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати