Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Месечната помощ за дете с починал родител вече няма да зависи от доходи и стаж

Общество

Месечната помощ за дете с починал родител вече няма да зависи от доходи и стаж

Месечната помощ за дете с починал родител вече няма да зависи от доходи и стаж - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за семейните помощи

Децата, които в момента нямаха право на наследствена пенсия, от догодина ще получават нов вид месечна помощ. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за семейните помощи.

От началото на 2019 г. децата с поне един починал родител, ще получават между 115-120лв. на месец без оглед на доходите на живия, нито на стажа на покойния. По този начин се спира дългогодишната несправедливост деца полусираци да нямат никаква помощ от държавата, за това че другият им родител работи и печели пари.

Точният размер на помощта ще бъде определен със Закона за държавния бюджет.

Според разчетите 5600 деца, които не получават наследствена пенсия, ще могат да се възползват от новата социална помощ. Тези деца сираци у нас не получават наследствена пенсия, поради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител.

Омбудсманът Мая Манолова благодари в кулоарите на парламента на депутатите за това, че вече всички деца сираци ще получават подкрепа от държавата.

„Държавата трябва да бъде майка за своите деца, а не мащеха“, заяви тя пред журналистите.

Златина Хаджипанайотова - майката, която нашумя преди година с „писмото си до Дядо Коледа“, в което разказа за несправедливата ситуация, в която се намира, също приветства промяната в Закона за социалните помощи.

„Ние извоювахме една огромна победа за всички деца в неравностойно положение“, заяви тя.

Новата месечна помощ ще може да се получава и с другите видове месечна помощи за деца по закона. Необходимите средства за новата помощ – около 4 млн. лв, вече са разчетени в бюджета за следващата година.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Бисер Imam 2 deca maikai e pochinala te polochavat pensiq na dete po 155 Lv mojeli da se vaspolzvame ot pomosht ednokratna ili nqkakva drugs molq pishete mi na I mail natali123456789123@abv.bg
04.02.2019 12:01 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати