Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МЕТ: Действали сме в съответствие с всички аспекти на закона и регулациите

Общество

МЕТ: Действали сме в съответствие с всички аспекти на закона и регулациите

МЕТ: Действали сме в съответствие с всички аспекти на закона и регулациите - Tribune.bg
Снимка:

От фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на Булгаргаз излязоха с официална позиция по повод разследването на прокуратурата. По думите им компанията винаги е действала в съответствие с всички аспекти на закона и регулациите.

Ето и цялата позиция:

Дъщерното дружество на МЕТ в България е създадено през 2017 г. Оттогава многократно сме доказвали, че нашата дейност, инициативи и планове са насочени към развитието на българския енергиен пазар. Компанията е напълно независима и не обслужва интересите на трети страни нито тук, нито в която и да е друга страна, на която МЕТ оперира.

Групата има дълготрайно и значително присъствие на европейските енергийни пазари. За извършване на дейността си компанията притежава всички необходими лицензи от енергийните регулатори на страните от Западна, Централна и Източна Европа, като България не прави изключение. Класирани сме на 20-то място сред най-големите търговци в холандския газов хъб (TTF) и сме сред 5-те най-големи търговци в австрийския хъб (VTP).

През 2021 г. МЕТ Енерджи Трейдинг България достави на страната ни 9,5% (319 млн. куб. м) от крайното потребление на природен газ за българската икономика. Изградили сме добри партньорски отношения с фирми от различни сектори на българската индустрия, включително металургията, хранително-вкусовата промишленост, керамиката и стъклото, хартията, строителните материали, химията, електропроизводството, газоразпределението и топлофикациите.

Припомняме, че бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС).

Според прокуратурата Александър Николов, Данаил Николов и Йоцов са нанесли щети на държавното дружество за 88 милиона лева. Досъдебното производство е образувано на 30.08.2022 г. с постановление на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС).

Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ за държавния газов монопол от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на Булгаргаз.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети