Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Международен скандал: Турция с гневен отговор срещу БНР

Общество

Международен скандал: Турция с гневен отговор срещу БНР

Международен скандал: Турция с гневен отговор срещу БНР - Tribune.bg
Снимка:

БНР забърка България в скандал с Турция. Националното радио пусна интервю с представящия се за журналист и международен наблюдател Мехмед Юмер, който обяви в ефира: „Не липсват анализи, че това може да е организирано и от държавата, за да се всее страх.“. На сайта на БНТ думите му бяха предадени със заглавие: „Мехмет Юмер: Има мнения, че атентатът в Истанбул може да е организиран от турската държава“.

Светкавично последва остра и гневна реакция от страна на Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция София. Тя изпрати писмо до Милен Митев, генерален директор на БНР, в което се казва: „Мехмет Юмер е лице, представляващо медийния филиал на терористичната организация FETÖ в България.“.

Посланик Секизкьок изразява дълбокото си разочарование и заявява: „С подобни публикации БНР обслужва кръгове, насочени срещу турско-българското приятелство, за което положихме много усилия. Колкото и да се опитват, няма да успеят.“.

Ето пълния текст на писмото на турския посланик в София Айлин Секизкьок до Милен Митев, генерален директор на БНР:

Уважаеми г-н Митев,

Пиша Ви това писмо по повод подлото терористично нападение, извършено от терористичната групировка РКК на 13 ноември 2022 г. срещу цивилното население в гр. Истанбул.

Бих искала да изразя дълбокото си разочарование от публикацията със заглавие „Има мнения, че атентатът в Истанбул може да е организиран от турската държава“, публикувана в сайта на БНР на 14 ноември.

Някои от терористите, извършили това коварно нападение, бяха заловени от силите за сигурност, веднага след атаката.

Показанията на задържаните, както и събраните доказателства по случая показват, че извършителят на този акт е терористичната организация PKK. В продължение на 40 години тази организация, включена в списъка на терористичните организации на Европейския съюз, осъществи множество нападения в страната ни, отнемайки живота на десетки хиляди цивилни граждани.

Болката на турския народ не е отминала и е огромна.

Националното радио на България (БНР) предпочете да даде изява на провокация, непочиваща на никакви доказателства, на лице, служещо на друга терористична организация, сякаш в страната не е останало друго компетентно име, чието мнение относно атаката да бъде потърсено. Това няма нищо общо с журналистиката. Това е атака срещу Турция. Мехмет Юмер е лице, представляващо медийния филиал на терористичната организация FETÖ в България.

Дори и хората, изразяващи най-критично мнение към турското правителство, не биха използвали такива грозни, нечовешки и неморални изрази, които този човек употребява. Онези, които се опитват да разпространяват подобни изопачени идеи чрез медии, които са се хванали на въдицата подобно на вас, са терористични организации като PKK, FETÖ и ISIS, врагове на турския народ и държава.

От деня, в който пристигнах в България, видях само обич към Турция и огромно приятелство към мен. Веднага след терористичната атака получихме послания за солидарност от всички официални институции и всички слоеве на обществото. Трябва да разберете, че с подобни публикации БНР обслужва кръгове, насочени срещу турско-българското приятелство, за което положихме много усилия. Колкото и да се опитват, няма да успеят.

Разумното очакване предполага медия със статут на българско национално радио да подхожда с повече внимание и деликатност по подобни чувствителни теми.

Изказвам най-добрите си пожелания към Вашите слушатели,

Айлин Секизкьок

Посланик на Република Турция София


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети