Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Михаил Константинов: Гаранционният срок на машините за гласуване изтича

Общество

Михаил Константинов: Гаранционният срок на машините за гласуване изтича

Михаил Константинов: Гаранционният срок на машините за гласуване изтича - Tribune.bg
БГНЕС

След три вота с машини, избирателите намаляха с около 600 000

„Не трябва да изхвърляме машините за гласуване, ние дадохме около 100 млн. лв. На тях им изтича гаранционния срок. Тези устройства така се правят нарочно. След 3 години можем да очакваме те да излязат от строя, защото никой не гарантира по-дълъг живот. Машините са причината за ниската активност на изборите”, заяви математикът и експерт по изборните системи проф. Михаил Константинов по БТВ.

Той обясни, че на смесеното гласуване през април миналата година 75% от хората, влизащи в секцията са избирали хартията, а 25% машината.

„След това имаше три избора, през юли и ноември миналата година, и октомври тази година, а избирателите намаляха с около 600 000. Това е показателно. Не, че се страхуват хората, а се притесняват да не се изложат”, каза Константинов.  По думите му в Европа са изхвърлили машините. „В Европа почти не се гласува с машини, само в няколко града в Белгия. В Ирландия дадоха пари за машини и ги изхвърлиха”, добави Константинов.

Според Румяна Дечева от обществения съвет към ЦИК машините нямат срок. 

 „Ние трябва да организираме гласуване по интернет. То е заложено и в кодекса. Нямаме машини, на които им изтича срокът. Ролята на стопанина е машините да се обслужват", каза Дечева.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати