Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мими Виткова: Леглата в болниците са достатъчни да поемат доста по-голямо натоварване

Общество

Мими Виткова: Леглата в болниците са достатъчни да поемат доста по-голямо натоварване

Снимка:

Искаш или не искаш да работиш – трябва да работиш, ти си завършил медицина, каза бившият здравен министър

Легловият фонд е напълно достатъчен, за да поеме доста по-голямо натоварване с COVID-пациенти, а в момента го използваме нерационално, коментира пред БНР бившият здравен министър Мими Виткова. По думите ѝ в чужбина не се чува някъде здравната система да е блокирана от нежелание да се работи с тази патология, докато у нас това се чува непрекъснато.

„Искаш или не искаш да работиш – трябва да работиш, ти си завършил медицина. Нима когато е имало предишни епидемични взривове, нашите колеги са били по-образовани? И са се справяли с тях. Полиомиелити и какви ли не инфекциозни заболявания са връхлитали света“, подчерта специалистът.

За бившия здравен министър здравната ни система отдавна е блокирана, а в момента тази блокировка е на показ на обществото. Според д-р Виткова този блокаж се е получил преди повече от 20 години.

„Когато я направихме сергия, всички станаха търговци, насила ги направихме търговци всички лекари и всички лечебни заведения и оставихме пазара да решава най-сложните проблеми. Когато сме пуснали търговците в храма, няма храм. Пазарът в здравеопазването не работи. Това го доказва сегашната епидемия“, констатира медикът. За д-р Виткова настоящият министър няма да успее да мобилизира колегите й със  заканителни жестове и заплахи. Проф. Костадин Ангелов обеща да направи обиколка по болниците, както и да се спре финансирането от НЗОК на лечебните заведения, които отказват да приемат пациенти с коронавирус.

„В огромен дефицит сме на медицински сестри“, посочи д-р Мими Виткова във връзка със заявеното от Костадин Ангелов, че той самият ще влезе да лекува болни с COVID-19 и ще призове и депутати лекари да направят това.

„У нас медицинските сестри са наполовина от необходимия брой, даже под половината“, каза тя.

„Блокирането на лечението на останалите заболявания не е с по-малък риск, отколкото дефицитът на легла за COVID“, предупреди д-р Виткова.

Според нея по-добрият вариант е в определени болници в големите градове да бъде концентрирано лечението на болни от коронавирус, а останалите да работят в нормален режим и да поемат обичайната патология извън коронавируса, с ангажимент да са готови да подпомогнат с персонал болниците, лекуващи COVID.

„Претоварваме болничната система от незнание. Наистина е трагедия - личният лекар остана лекар на телефона. В редица страни т.нар. извънболнична помощ е ангажирана именно с пациентите, които са на домашно лечение“, подчерта д-р Виткова.  

 


Коментари (2)

Изкарвайте си заплатите,GP ! Домашните лекари са гнилата ябълка,не някой друг!
02.11.2020 10:14 / Отговор
До некъдърната бивша министерка УВАЖАЕМА ДРУГАРКО Виткова,вие която бяхте толкова некадърна и беше такава мизерия по ваше време нашето здравеопазване имате най малко право сега да критикувате! Имаме късмет че вие не сте МИНИСТЪР! Ако може да помогнете направете го,но неприказвайте глупости!
02.11.2020 11:02 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още