Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Минеков не е решавал Бузлуджа да е от национално значение, Община Казанлък не били разбрали

Общество

Минеков не е решавал Бузлуджа да е от национално значение, Община Казанлък не били разбрали

Снимка:

Решението на министъра за статута на паметника тепърва предстои

Министърът на културата Велислав Минеков не е взимал решение дом-паметникът на връх Бузлуджа да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщават от Министерството на културата.

Решението на министъра за статута на паметника тепърва предстои, уточняват от министерството.

Според информацията, която беше разпространена вчера от Община Казанлък,такова решение е било взето след заседанието на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности

Вчера БНР съобщи, че в заседанието от страна на общината участие са взели главният архитект Георги Стоев и директорът на историческия музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. От съобщение на пресцентъра на Община Казанлък става известно, че „така ще бъде осигурена стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта, както и ще бъде ангажирана държавата да положи повече грижи за опазването му“.

Ето какво заявяват още от Министерството на културата:

На 19 юли 2021 година в Министерството на културата се проведе заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). На него е разгледано предложение за предоставяне на статут на Дома паметник на връх „Бузлуджа“, направено от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН.

Експертният съвет, на основание на Закона за културното наследство и Правилника за устройството, организацията на работата и финансирането на СЕСОНКЦ, е взел решение да предложи на министъра на културата да издаде заповед за предоставяне на статут на Дом паметник на връх „Бузлуджа“, с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Ново време, с категория „национално значение“ и с препоръки за допълване на режимите за опазване.

Предложението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности все още не е получено от министъра на културата.

Едва след като то бъде получено и след изтичане на 1 месец от публикуването на Уведомлението за обекта на страницата на МК, може да бъде издадена заповед за предоставяне на статут от министъра, по негова преценка.“  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още