Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Минеков разпореди „Труд“ да се изнесе от редакцията си

Общество

Минеков разпореди „Труд“ да се изнесе от редакцията си

Снимка:

Блъсков пита Радев това ли е начинът за разправа със свободни и независими медии

Вестник „Труд“ трябва да напусне до понеделник сградата, в която се помещава. Това става ясно от писмо, пратено от министъра на културата Велислав Минеков до редакцията, в което той цитира заповед за опразване на помещенията в сграда на Министерството на културата, съобщи вестникът в сайта си.

Причината е забавяне на плащането на наема, което обаче се е случило само ден след като в „Труд“ е пристигнало напомнящо писмо. Това коментира пред „24 часа“ собственикът и главен редактор на вестника Петьо Блъсков.

Пред изданието главният редактор обясни, че министър Минеков е започнал още от първия си ден война срещу „Труд“ защо са в тази сграда. Преди време министърът обяви, че редакцията плаща много нисък наем и даде за пример наемите в други сгради около „Труд“.

„Наемът не е определен от Министерството на културата, той се е случил на редовно проведен конкурс на министерството, на който има и други участници. Има документи, да ги отвори и да види. Ние сме дали най-високата оферта, затова са ни и предпочели. Влязохме в една кочина. Да не говорим, че една трета от наетата площ не може да се използва, защото покривът й тече и вътре всичко се руши. Пращали сме 5 писма до Министерството на културата и 5 години не можем да ползваме тази площ поради тази причина. Но си й плащаме наема“, каза още Блъсков.

Редакцията е сключила  два 10-годишни договора за наем с Министерството на културата, единият е от 2012 г., другият - от 2015-а.

Блъсков обясни, че вестникът наистина се е забавил да плати, минали са два месеца, след което са получили първото писмо от Министерството и веднага на другия ден са се издължили. „Използва този претекст чисто формално, за да си довърши разправията“, заяви главният редактор.

Сега имат второ писмо, в което се казва, че е издадена заповед, назначена е комисия, която в понеделник ще отиде на място, а дотогова „Труд“ трябва да опразни имота.

„Нищо няма да правя, вече 30 години нямам година без битка“, така Блъсков отговори на въпроса какво ще прави оттук нататък.

„Въпросът ми е към президента Радев - това ли е начинът за разправа със свободни и независими медии, който е възприет от служебния кабинет и в частност от служебния министър на културата? Президент Радев, искате с тази нелепица ли да останете във времето?“, пише Блъсков на сайта на „Труд“ .  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още