Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Минимални заплати във ВУЗ: 1300 за асистент, 1600 за професор

Общество

Минимални заплати във ВУЗ: 1300 за асистент, 1600 за професор

Минимални заплати във ВУЗ: 1300 за асистент, 1600 за професор - Tribune.bg
Снимка:

Според министър Вълчев най-важното и значимо ресурсно предизвикателство е системата да се обезпечи с учители

В Закона за държавния бюджет, който се гласува от парламента, са заложени средства за изравнителна субсидия, за да може във всички висши училища да бъдат достигнати регламентираните минимални заплати на преподавателите. Минималната работна заплата за асистент трябва да е 1300 лева, за главен асистент - 1400 лева, за доцент - 1500 лева, а за професор минималната заплата да е 1600 лева. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при подписването на Споразумение със Съвета на ректорите на висшите училища, с Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ и със Синдиката „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“, предава БНР.

Образователният министър уточни, че това са минимални работни заплати за преподавателите, а в някои висши училища те са много по-високи.

Председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ доц. Лиляна Вълчева каза, че с подписаното днес споразумение ще може да се реши проблемът с големите неравенства в системата на висшето образование. Тя коментира, че не е нормално сега да има „700 лева заплата за асистент в едно висше училище и над 1500-1600 лева - в друго висше училище“.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, който е и председател на Съвета на ректорите, заяви, че чрез споразумението държавата ще даде допълнителни средства за рязкото повишаване на заплатите на преподавателите във висшите училища - в много университети ще е с 50-60 процента.

„В системата на училищното и предучилищното образование възнагражденията са регулирани в много по-голяма степен, отколкото в системата на висшето образование. Взаимоотношенията между държавата и държавните висши училища са по-скоро тип „възложител - изпълнител“. Ние възлагаме изпълненията на прием, плащаме за изпълнението диференцирано в зависимост от професионалното направление и оценката за качество и реализация. Ние обаче не регулираме възнаграждения и численост“, заяви  образователният министър.

Според него това е причината да се получат значителни диспропорции и различия между висшите училища.

Чрез споразумението всяко висше училище трябва да утвърди политика за текущите изисквания към студентите през цялата учебна година, каза министър Вълчев. Той обясни, че „всички висши училища ще трябва всяка седмица да възлагат задачи, проекти и четене на книги от студентите“. Образователният министър заяви, че е бил изненадан, че в системата на висшето образование е имало „преподаватели без норми, може да има и преподавател с частична норма и пак да получава пълна заплата, а такова нещо няма в училищното образование“. Затова в споразумението е записана минимална норма от 300 часа, записано е, че няма да се получава заплата, ако няма норма и това е основание за освобождаване на преподавател.

Висшето образование е пример за сфера, която в момента се реформира, като това започна в последните пет години, коментира министър Красимир Вълчев. Той съобщи, че се залагат повече средства за висшето образование - в бюджета за 2021 г. и в оперативната програма.

По думите на министъра най-важното и значимо ресурсно предизвикателство е системата да се обезпечи с учители.

„През 2016 година, когато правихме анализи, видяхме стряскащата перспектива да останем без учители. През 2026 година, след 10 години, виждаме възрастовата структура на учителите, колко ученици учат за придобиване на педагогическо образование и колко от завършилите студенти се включват в системата на образованието“, допълни той.

„Успяхме да преструктурираме приема. Увеличи се приема за медицинско, педагогическо образование, в инженерните специалности“, отчете той. „Освен приема, който преструктурираме, и търсенето, което се опитваме да насърчим, ние преструктурираме финансирането. Последните пет години, спрямо предходните пет, висшите училища са увеличили почти два пъти научната си дейност. Много висши училища промениха системите си на заплащане“, посочи още Вълчев.

Образователният министър заяви, че има преподаватели във висши училища, които са с много дни отпуск и препоръча на ректорите да ги призоват, за да бъдат „изчистени“.                                                                                                                                                        

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати