Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Ангелкова на проверка: Разрушена дюна на плаж Камчия-север, сезираха прокуратурата

Общество

Министър Ангелкова на проверка: Разрушена дюна на плаж Камчия-север, сезираха прокуратурата

Министър Ангелкова на проверка: Разрушена дюна на плаж Камчия-север, сезираха прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Преминавали са автомобили, обясни министърът на туризма

„При спешна проверка съвместно с РИОСВ-Варна днес констатирахме преминаване на автомобили и разрушена цялост на дюната на морски плаж Камчия-север, част 1. Прокуратурата е сигнализирана. Инспекцията бе направена след сигнал до двете институции. В тази част от ивицата няма стопанин, за да може веднага да се потърси отговорност по договора. Очакваме прокуратурата да направи проверка, за да се установи кой е нарушителят.“ Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която направи проверка на мястото. Спешната инспекция на място е съвместна на експерти от Министерството на туризма и РИОСВ-Варна.

Информирана е и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за да се изясни дали тези дюни са нанесени в специализираната кадастрална карта. Ако се установи нарушение, прокуратурата ще прецени дали е престъпление по Наказателния кодекс, където за такива нарушения има глоба до 10 000 лв. и затвор до 3 години. Санкцията ще бъде и по Закона за защитените територии, ако дюната попада в тях.

Инициирахме приетите промени в ЗУЧК именно, за да бъдат конкретизирани административно-наказателните разпоредби както по отношение на дюните, така и за неохраняемите плажове, за да предотвратяват подобни случаи, каза министърът на туризма.

Тя добави, че екипите на Министерството на туризма проверяват и неохраняемите плажове, но първо са тези, които са отдадени на концесия и наем. Имаше необходимост от по-строги санкции за тези ивици - те са 20 хил. лв. при повторно нарушение.

Строителството върху дюните е абсолютно забранено съгласно чл. 17 от действащия ЗУЧК. Това означава, че ако има такова, то е незаконно и незабавно трябва да бъде премахнато. Законодателството е изключително строго и забранява и сега строителството върху пясъка и плажната ивица, няма значение дали е дюна. Законът е приет през 2008 г. В момента се прави регистър какви разрешения са издавани от общините, стана ясно от думите на министър Ангелкова.

Що се отнася до текстовете за къмпингуването в ЗУЧК, първоначално в рамките на представените предложения Министерството на туризма беше изразило отрицателно становище, тъй като смятаме, че всички предложения трябва да бъдат обсъдени максимално широко. Но в рамките на дискусията и след удължаването на срока обсъдихме това с народните представители и всички сме на мнение, че решенията трябва да се взимат в режим на диалог, балансирано, с участието на всички заинтересовани страни, за да се гарантира опазването на околната среда.

Относно къмпингуването Министерството на туризма твърдо подкрепя този вид туризъм, той е част от цялостния продукт на дестинация България. Надявам се, че заедно ще намерим необходимия баланс, заяви министър Ангелкова. Тя информира, че за понеделник е насрочена среща на министрите, чиито ведомства трябва да изготвят специализираната наредба. Документът ще детайлизира правилата, по които да се осъществява къмпингуването, така че то да е максимално щадящо околната среда и да бъде възприето от всички с отношение по темата. Важно е това, което се приеме като правила, да бъде изпълнимо и полезно. Още в началото на следващата седмица ще може да съобщим какви са първоначалните разговори и дискусии, които сме стартирали. Веднага след това и в широк формат, с всички заинтересовани страни, ще започне обсъждането. До влизането в сила на наредбата се отлага действието на тези текстове на закона, акцентира в заключение министър Ангелкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати