Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелкова: Очакваме повече туристи не само по морето, а и във вътрешността на страната

Общество

Ангелкова: Очакваме повече туристи не само по морето, а и във вътрешността на страната

Снимка:

Балнео-, СПА и здравният туризъм ще насърчават интереса и доверието на гостите ни

Надявам се през юли и август да започнат да се възстановят пътуванията и да има повече туристи не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната, заяви на среща с местната власт и бранша във Велинград министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя изтъкна, че България очаква решението на Европейската комисия за пътуванията на туристите от трети страни, защото за страната ни са важни пазари като Русия, Турция, Украйна, Молдова, Беларус, Израел.

Министърът на туризма постави акцент върху рекламната кампания на България като балнео- и СПА дестинация съвместно с БУБСПА и германските здравни каси. В резултат на партньорството през септември 2019 г. България бе включена в списъка от страни, в които осигурени граждани на Федералната република могат да ползват по линия на касите продукти от медикъл туризма.

„Преди две седмици бе проведен разговор с ръководители на германските здравни каси в тази посока. Имаме огромни шансове да запълним тази ниша и да насочим интереса към България през месеците септември и октомври. Тази, а и следващите години грижата и сигурността за здравето ще са сред основните мотиви на хората да изберат дестинацията си за почивка. Затова точно сега балнео-, СПА и здравният туризмът ще са двигател за насърчаване интереса и доверието на туристите към пътуванията. Предлагаме качествен продукт,  атрактивни цени и безопасни условия за пребиваване“, аргументира се министърът.

По думите ѝ вече са стартирали рекламните кампании на България към основни целеви пазари – балканските страни, Израел, Скандинавския регион, Германия, Вишеградската четворка. Водещи световни канали като BBC, CNN, Euronews, National Geographic излъчват рекламни клипове на страната ни. „Кампанията за вътрешния пазар също е в ход“, посочи министърът на туризма.  Тя напомни, че вече са публикувани указания на министерството за дейността на хотелите, заведенията, СПА и балнеообектите.

„Бяхме от първите, които направиха това. България бе една от първите страни, отворили още на 1 юни границите си за туристи от 29 страни, вече приемаме гости от 35 държави“, коментира предприетите мерки за по-бързо преодоляване на кризата министър Ангелкова. Тя препоръча стриктно да се спазват указанията на здравното министерство и РЗИ, за да се предлага качествен и безопасен продукт.

„От спазването на тези мерки и дисциплината на всеки зависи как по-бързо да се ограничи до минимум разпространението на вируса. Тези мерки вече показаха положителен резултат и неслучайно България втора след Турция получи международния Save Travel Stamp като безопасна дестинация. Важно е и това се използва за промотиране на дестинацията“, посочи Ангелкова.

Министърът припомни, че удостоверенията за категоризация, които изтичат, се удължават до края на годината, за да се облекчи секторът.

„ДДС за ресторанти е вече 9% като временна мярка за запазване на ликвидността и заетостта. Мярката 60:40 също е в помощ на предприемачите и за туристическия сектор тя ще е 80:20 и ще подпомогне допълнително тези, които са проявили смелост да работят в критичната ситуация“, коментира Ангелкова.

В допълнение от програмата и фонда за безработица 50 млн. лв. се насочват само за сектор туризъм и те ще са съвместими с мярката 80:20. Мярката започва да действа от 1 юли до края на септември с тенденция да бъде удължена до края на годината. „Финализират се и условията по отчетността за отпускане на ваучери за почивка за хората от първа линия като специфична мярка“, подчерта министърът на туризма като уточни, че страната ни е успяла да се пребори за повече средства за туризъм и транспорт в следващия програмен период.

Кметът на Велинград д-р Костадин Коев благодари за партньорството с Министерството на туризма.

„За нас е важно в дългосрочен вариант да се върнем към предкризисните нива и в това отношение екипът на министър Ангелкова активно ни подкрепя“, подчерта кметът на СПА столицата на България.

Златко Златанов от „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“ изрази задоволство от решенията на правителството да се помогне на туристическия бизнес и чрез данъчни промени. Той очаква възстановяване на сектора без сериозни фалити.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още