Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Ангелкова: По-високият спад при ранните записвания е значително стопен

Общество

Министър Ангелкова: По-високият спад при ранните записвания е значително стопен

Забелязва се тенденция за удължаване на престоя на туристите от 5 на 7 дни, каза министърът в Слънчев бряг

„По-високият спад на ранните записвания от януари е значително стопен и се очаква да достигнем нивата на международните туристи от миналата година. Към момента спадът по големите курорти е 1-2%, като има 50% ръст на туристи от Украйна, 19% - Великобритания, 19% - Франция, 12% - Чехия и Полша и 10 % - Израел“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от „24 часа“. Министърът на туризма е в курорта Слънчев бряг, който отбелязва 60-годишнина днес.

"В момента ситуацията е по-положителна, отколкото беше в началото на сезона и се надявам този тренд да се запази", допълни министърът на туризма.

Слънчев бряг се разглежда като възможност за развитие на конгресния туризъм в крилата на сезона, но и като възможност за възраждане на "Златния Орфей", обясни министър Ангелкова.

По думите ѝ има голямо желание "Златния Орфей" да бъде възобновен, но има трудности с мястото на провеждането. "Златният Орфей" вървеше в Летен театър, който сега го няма, каза изпълнителният директор на Слънчев бряг АД Златко Димитров. Бъдещият конгресен център е възможен вариант за възраждането на музикалния конкурс, отбеляза министър Ангелкова.

Тя съобщи още, че от началото на годината има 4,8% ръст на нощувките и 4,6% ръст на приходите. Забелязва се тенденция за удължаване на престоя на туристите от 5 на 7 дни, а за август - до 7 дни, като най-много е при руснаците.

Министърът на туризма уточни, че в Слънчев бряг най-много са туристите от Германия, Великобритания, Полша и Русия.

Тя припомни, че за първи път Слънчев бряг посреща туристите с осветени плажове.  Златко Димитров добави, че са планирани над 700 000 лева за видео наблюдение, охрана, контрол на достъпа, за да се осигурят комфортът и сигурността на туристите.

300 млн. лева приходи oт нощувки е реализирал Слънчев бряг през последните 5 години, откакто съществува Министерството на туризма, като ръстът в приходите от нощувки е 49%. 21% пък е ръстът на нощувките в Слънчев бряг, а за миналата година те са били 5,3 милиона.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив