Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ангелов: България има възможност на ден да ваксинира между 50 до 100 000 души

Общество

Ангелов: България има възможност на ден да ваксинира между 50 до 100 000 души

Снимка:

„Организацията, която сме създали, дава възможност на ден у нас да бъдат ваксинирани от 50 хил. до 100 хил. души. За целта, като изпълнители, са включени лични лекари, лечебни заведения, както и мобилни екипи. Нямаме притеснения, защото темпът за изпълнение на ваксинационния план вече зависи не от организацията, а от доставките на ваксини в страната.“ Това увери министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след откриването на отделение по хемодиализа в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ - Стара Загора.

Здравният министър беше категоричен, че предвидените за страната ни количества ваксини, съгласно споразумението с Европейската комисия, са напълно достатъчни за ваксинирането на българските граждани.

„Всички ваксини, които до момента получихме, са поставени, като вторите дози се съхранят във фризерите на отговорните здравни инспекции, т.е. България постъпи изключително консервативно, но далновидно. Ако не беше така, днес разговорът щеше да бъде за безотговорно поведение и липса на дози за 17 000 български граждани“, коментира още Ангелов.

По-рано през деня здравният министър присъства на официалното откриване на отделението по хемодиализа в болница „Киркович“. Това стана възможно, след като миналата година министерството отпусна 580 хил. лв. – капиталови разходи, необходими на лечебното заведение за ремонта и преустройството.

Отделението вече разполага с 12 новооткрити поста, от които ще могат да се възползват 32-ма души, провеждащи диализното си лечение в университетската болница. Министерството на здравеопазването осигури средства на болницата за закупуването на 8 диализни апарата.

В отговор на журналистически въпрос относно възобновяването работата на заведенията министър Ангелов посочи, че при предстоящите разговори с бранша ще разчита на диалогичност и разбиране. В началото на февруари ще възобновим учебния процес в системата на средното образование, което касае близо 200 000 ученици, или 37,5% от учащите в класовете от 5-и до 12-и. Успоредно с това ще бъдат преосмислени и част от мерките в секторите спорт и култура. Ще наблюдаваме какъв ще бъде резултатът спрямо нивата на заболяемост и смъртност и едва тогава ще се обсъжда смекчаване на противоепидемичните мерки в други сектори, стана ясно още от думите на Ангелов.  

 


Коментари (5)

ГЕРБКП Онзи ден 18 ваксинирани за денонощие. Последни в ЕС и дори след държави, които не са членове на ЕС. На едно от последните места и по брой тестове и по смъртност от КОВИД-19.
Това е поредният провал на комуниста Борисов и шайката му да защити хората. Но какво да е друго, след като години наред същите хора грабят, унижават и убиват българските граждани.
Идват избори. От всеки един зависи да прекрати човеконенавистното управление на ГЕРБ и съветската мутра Борисов.
25.01.2021 16:01 / Отговор
Йордан67 Значи за два месеца и половина, този ще ваксинира цяла България, от пеленачето, до стогодишния. Без пропуски в психиатрии, затвори, църкви ! За изборите ГЕРБ ще отчете, че е изчезнал последния неваксиниран.
25.01.2021 16:39 / Отговор
Няма да има пропуски в затвори и психиатрии, спокойно - няма да те пропуснат. Пеленачетата ще ги пропуснат, пак спокойно, ваксините са за пълнолетни.
25.01.2021 22:12
Помиярите (тролове) лаят Керванът си върви ...
25.01.2021 17:22 / Отговор
До Йордан и ГЕРБСП Свободни сте да идете до съседна Сърбия и да се ваксини а те с китайска или руска ваксина - стана ясно, че там няма забавяне в доставките. Може след това да се премести те да живеете я в Китай, я в Русия. Там със сигурност ще се спасите от ГЕРБ
25.01.2021 18:58 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още