Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Ангелов: Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните пациенти

Общество

Министър Ангелов: Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните пациенти

Министър Ангелов: Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните пациенти - Tribune.bg
Снимка:

Философията на мерките в ограничение, каза министърът на здравеопазването

У нас има трайна тенденция за повишаване броят на излекуваните на дневна база , каза на редовния бригифинг  на здравните власт проф. Костадин Ангелов. Добрата новина е, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база  пациенти в страната – почти наближава 1000 души на денонощие.

Най-много са заетите легла в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търгврище и Шумен, каза той. 

Общият брой медици положителни е 3459 души, активните са 1802, от които на домашно лечение са 1672, в лечебни заведения са 121 , в интензивен сектор 9. Имаме 22 починали медицински специалисти, от тях 17 лекари, 2 мед. сестри, 2 санитари и един фелдшер. Мерките, които се взеха досега показват, че успяваме да се справяме успешно с контрол върху коронавируса в страната, подчерта Ангелов.

За 14-дневната заболяемост се намиране на едно от средните места в ЕС. Вчера беше на 16-то място. За 14 –дневната смъртност, България е на 7 място от вчера. Смъртността показва нивото на организация на системата и възможността на системата да се справи с кризата. Пред България по смъртност по-висока от нашата страна, са Чехия, Словения, Унгария, Белгия, Полша, Хърватска. Измерими с нашата смъртност са държави като Испания и Франция, каза Ангелов.

Добрите показатели сочат ниво на организация на здравната система и възможност да се справим с кризата, допълни министърът. 

„Философията на мерките в ограничение“, което да доведе до намаляване и контрол на заболяването.

Ангелов появи и някои от вече приетите от днес мерки.

Едната е, че в цялата страна всички училища, в които има 15 % болни ученици или със симпроми на коронавирус, се минава на  обучение в 

електронна среда. Отделно щабове в общините имат възможност да решават сами, както и  директорите или със заповед на министъра на образованието.

Ангелов даде да се разбере и че кабинетът готов да променя мярката за „зеления кородир“ за хората на и над 65- години.

„Ако се налага този прозорец ще бъде изместен от 14 до 16 часа“, каза министърът и допълни, че времевият коридор може и да се разшири, ако има струпване на възрастни пред апреки и магазини.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви:

„Картата на Европа е толкова еднаква, целият континент, включително Балканите, са в червената зона на заболеваемост. Пандемията започва да засяга континента в много висока степен, всеки ден се поставят рекорди“, заяви доц. Кунчев. Единственото изключение в Европа, което все още е в оранжевата зона, е Финландия.

България се намира на 14 място по заболеваемост и на 7 място по смъртност. „България успява да задържи заболеваемост и смъртност средна за Европа вече трета седмица. Това показва, че системата се справя“, коментира доц. Кунчев.

д-р Гелев: Усещаме по-слаб натиск в последните дни

„Усещаме по-слаб натиск в последните 2-3 дни. Ако в почивните дни имахме по 500 повиквания през деня, в последните дни имаме по 420 повиквания и по 280-300 повиквания през нощта. Увеличава се броят на повикванията за COVID, намалява броят на хоспитализираните такива болни с доказан PCR. Това съобщи директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев.

210 повиквания имаме в последната нощ, 24 само сме настанили в болница, останалите са по домовете си и се лекуват. Във връзка с тази пандемия, искам да кажа, че катастрофите, инфарктите и инсултите не са спрели.

Сутринта с директора на РЗИ обсъдихме това, че координационният център в инфекциозна болница е изиграл своята роля, предвид на това, че има разкрити на практика пред всяка болница места за тестове.

На фона и на това, което ще разкрият и поликлиниките, където допълнително ще има отчитане на евентуално болни от ковид, този център, който разпределяше линейките, вече не върши работа.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати