Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Ангелов: Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните пациенти

Общество

Министър Ангелов: Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните пациенти

Снимка:

Философията на мерките в ограничение, каза министърът на здравеопазването

У нас има трайна тенденция за повишаване броят на излекуваните на дневна база , каза на редовния бригифинг  на здравните власт проф. Костадин Ангелов. Добрата новина е, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база  пациенти в страната – почти наближава 1000 души на денонощие.

Най-много са заетите легла в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търгврище и Шумен, каза той. 

Общият брой медици положителни е 3459 души, активните са 1802, от които на домашно лечение са 1672, в лечебни заведения са 121 , в интензивен сектор 9. Имаме 22 починали медицински специалисти, от тях 17 лекари, 2 мед. сестри, 2 санитари и един фелдшер. Мерките, които се взеха досега показват, че успяваме да се справяме успешно с контрол върху коронавируса в страната, подчерта Ангелов.

За 14-дневната заболяемост се намиране на едно от средните места в ЕС. Вчера беше на 16-то място. За 14 –дневната смъртност, България е на 7 място от вчера. Смъртността показва нивото на организация на системата и възможността на системата да се справи с кризата. Пред България по смъртност по-висока от нашата страна, са Чехия, Словения, Унгария, Белгия, Полша, Хърватска. Измерими с нашата смъртност са държави като Испания и Франция, каза Ангелов.

Добрите показатели сочат ниво на организация на здравната система и възможност да се справим с кризата, допълни министърът. 

„Философията на мерките в ограничение“, което да доведе до намаляване и контрол на заболяването.

Ангелов появи и някои от вече приетите от днес мерки.

Едната е, че в цялата страна всички училища, в които има 15 % болни ученици или със симпроми на коронавирус, се минава на  обучение в 

електронна среда. Отделно щабове в общините имат възможност да решават сами, както и  директорите или със заповед на министъра на образованието.

Ангелов даде да се разбере и че кабинетът готов да променя мярката за „зеления кородир“ за хората на и над 65- години.

„Ако се налага този прозорец ще бъде изместен от 14 до 16 часа“, каза министърът и допълни, че времевият коридор може и да се разшири, ако има струпване на възрастни пред апреки и магазини.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви:

„Картата на Европа е толкова еднаква, целият континент, включително Балканите, са в червената зона на заболеваемост. Пандемията започва да засяга континента в много висока степен, всеки ден се поставят рекорди“, заяви доц. Кунчев. Единственото изключение в Европа, което все още е в оранжевата зона, е Финландия.

България се намира на 14 място по заболеваемост и на 7 място по смъртност. „България успява да задържи заболеваемост и смъртност средна за Европа вече трета седмица. Това показва, че системата се справя“, коментира доц. Кунчев.

д-р Гелев: Усещаме по-слаб натиск в последните дни

„Усещаме по-слаб натиск в последните 2-3 дни. Ако в почивните дни имахме по 500 повиквания през деня, в последните дни имаме по 420 повиквания и по 280-300 повиквания през нощта. Увеличава се броят на повикванията за COVID, намалява броят на хоспитализираните такива болни с доказан PCR. Това съобщи директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев.

210 повиквания имаме в последната нощ, 24 само сме настанили в болница, останалите са по домовете си и се лекуват. Във връзка с тази пандемия, искам да кажа, че катастрофите, инфарктите и инсултите не са спрели.

Сутринта с директора на РЗИ обсъдихме това, че координационният център в инфекциозна болница е изиграл своята роля, предвид на това, че има разкрити на практика пред всяка болница места за тестове.

На фона и на това, което ще разкрият и поликлиниките, където допълнително ще има отчитане на евентуално болни от ковид, този център, който разпределяше линейките, вече не върши работа.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още