Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Ангелов: Надеждата идва с ваксините

Общество

Министър Ангелов: Надеждата идва с ваксините

Снимка:

Надеждата идва с ваксините. Всички сбъркахме, за това се предпазвам от категорични мнения. Следим всички данни в и извън ЕС. Опитваме се да направим цялата логистика за ваксините, но се случват непредвидени неща, като например указът в САЩ за забрана на износа на ваксини. Ситуацията е много динамична, изисква едно надлъгване с вируса. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.
Запитан за високата смъртност у нас, проф. Ангелов я обяснява и с многото придружаващи заболявания на българите, както и с късно потърсената лекарска помощ.

Твърденията, че ваксината е направена много бързо и крие рискове за живота на хората са неверни, заяви здравният министър. Създаването на ваксините за този вирус не е стартирало през март тази година, когато започна тази инфекция. През 2003 година името на вируса беше SARS-CoV-1, през тази година името е SARS-CoV-2. Така че може да кажем, че това е втора версия на вируса от 2003 година. Така, че фирмите от тогава работят по ваксина, която да атакува коронавирусите и твърденията, че тази ваксина е направена много бързо и тя ще крие рискове за живота и здравето на хората, са неверни, заяви здравният министър.

Нека прекараме останалите десет дни преди Коледа в партньорство. Да загърбим политиката през тези десет дни и да се съсредоточим в целта – да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим. Само десет дни, призова проф. Ангелов.

Недоверието в системата е много голямо. Нито един български гражданин не е виновен за това, което се случва, каза още той и подчерта, че може би настоящата криза е шанс за възстановяване на това доверие.
Проф. Ангелов коментира и няколко нелицеприятни случаи с пациенти през последните дни. Той съобщи, че са разпоредени проверки.

За случая във Варна, при който починал човек е оставен на стол пред болница, покрит с чаршаф, Ангелов каза, че категорично няма да толерира подобно лошо отношение към пациентите. Разпоредил съм проверки. Сигурен съм, че ще има санкционирани лица, заяви още той.

От думите му стана ясно, че нито той, нито членовете на щаба имат някакви притеснения, че болничните легла ще свършат за пациентите, които имат нужда от лечение.

Проблемът с раздаването на по 1000 лева на всички общопрактикуващи лекари е чисто бюджетна процедура, каза още министърът и уточни, че е говорил с председателя на Надзора на НЗОК. Днес решение ще има. Общопрактикуващите лекари ще си получат средствата – такива, каквито са обещани, каза министърът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още