Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Разрушават старата сграда за детска болница в карето на Медицинска академия, ще се строи нова

Общество

Разрушават старата сграда за детска болница в карето на Медицинска академия, ще се строи нова

Разрушават старата сграда за детска болница в карето на Медицинска академия, ще се строи нова - Tribune.bg
Снимка:

„В рамките на подписания договор, без промени в сроковете и бюджета, изграждаме нова модерна детска болница“, заяви здравният министър

Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на състоялото се днес Обществено обсъждане за изграждането на национална педиатрична болница, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Министър Ангелов посочи: „Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди“.

В рамките на изказването си проф. Ангелов подчерта: „Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина – имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място“.

По отношение на Обществения съвет, ангажиран с Националната детска болница, здравният министър беше категоричен: „Съветът ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването, а не структура на бюджетна издръжка, каквито предложения постъпиха в министерството. В състава му ще влязат представители на всички заинтересовани страни“.

По думите на министър Ангелов детската болница трябва да бъде място, на което лекарите и сестрите, ангажирани със здравето на най-малките, да имат самочувствието на работещи в европейска педиатрична болница, да им бъдат гарантирани отлични условия за професионално развитие. Да бъде база за обучение на специализанти и под един покрив да им се подсигури всичко необходимо, така че усилията им да бъдат единствено концентрирани върху здравето на децата.      

„Каузата е национална, тя е на всички нас“, категоричен беше здравният министър и допълни, че залогът е здравето на децата, а отговорността е наша.

Той заяви още, че има собствена визия как, в какви срокове и какво трябва да се направи, за да се подобри качеството на детското здравеопазване.

От „Главбулгарстрой“, изпълнител за изграждането на Националната детска болница, заявиха, че ще вложат цялото си старание за изграждането й. Имаше много уроци, на които се научихме, изпитанията продължават с най-сериозната криза в човечеството - кризата с коронавируса, признаха от компанията.

В болницата се предвижда да има над 36 отделения, клиники и сектори, детски кътове за игра, приемно-консултативен блок, кабинети за рентген, роботизирани и хибридни операционни зали. От фирмата-изпълнител имат за цел всички етажи на болницата да бъдат максимално привлекателни за децата.               


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети