Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Ангелов: Ще настоявам мерките да останат същите и след 21 декември

Общество

Министър Ангелов: Ще настоявам мерките да останат същите и след 21 декември

Снимка:

Очаквам другата седмица да приравним антигенните тестове с PCR

Решението за разхлабване на мерките предстои да бъде обсъдено. В четвъртък и петък ще решим кои мерки да разхлабим, ако изобщо ги разхлабим. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Ще настоявам мерките на останат такива, каквото са в момента, защото всеки един човешки живот е важен, подчерта министърът. Следим заболеваемостта и как стои с европейските държави, разглеждаме смъртността по възрасти. Гледаме процента на използваемост на болничните легла. След това по този процент, който е за заетостта на леглата оценяваме натиска върху здравната система. Хубаво е, че в момента заболеваемостта падна под 600 на 100 000. Това ни дава глътка надежда, уточни Ангелов. Следим и позитивните тестове, броя на излекуваните и тяхната структура. Много са показателите, които следим, каза още министърът.

Проф. Ангелов и заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с.Лозен.

До 21 декември се очаква да приключи обсъждането и антигенните тестове да бъдат приравнени на PCR тестовете. По този начин и те ще започнат да бъдат отчитани в статистиката, каза Ангелов. Той допълни, че все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Ангелов ще се запознае по-късно днес с данните. В различните области са много различни и вариращи данните, каза още Ангелов.

Надявам се да бъда първият, който ще се ваксинира с COVID ваксината, заяви Ангелов. “Разбира се аз не попадам в обхвата на първата фаза, тъй като вече не съм лекар на първа линия, но с този акт, ако мога така да го нарека, искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е изключително надеждна, тя е ефективна и безопасна, защото аз вярвам на европейския регулатор Европейската агенция по лекарствата за заключенията, които тя дава. Така че българските граждани да бъдат спокойни, че ваксината, която ще си поставят, е минала всички фази на клиничните изпитвания, тя е надеждна и тя ще бъде именно надеждата, която ще ни спаси от тази световна пандемия”, добави още Ангелов.  


Коментари (3)

анализатор БРАВО ! Само така! Думата трябва да имат специалистите , а политиците само да ги СЛУШАТ и да ИЗПЪЛНЯВАТ !
14.12.2020 11:07 / Отговор
Така и трябва Поне до 31 декември. Като регистрират първия починал от неходене в МОЛ могат да ги отпуснат.
14.12.2020 12:34 / Отговор
ПЕЛАГИЯ Точно така - с твърда ръка и без компромиси. Става въпрос за опазване на човешкия живот. Ттрябва да се действа приоритетно.
14.12.2020 17:05 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още