Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Банов: Имаме екшън план за преструктуриране на средства за изкуството

Общество

Министър Банов: Имаме екшън план за преструктуриране на средства за изкуството

Министър Банов: Имаме екшън план за преструктуриране на средства за изкуството - Tribune.bg
Снимка:

„Ние апелираме срещата на министрите на културата в ЕС да се проведе час по-скоро“, категоричен е Боил Банов

Около 7 млн. лв ще са необходими за сектора на изкуството по време на извънредното положение, а до 16 млн., ако ситуацията остане непроменена до края на годината. Това изчислиха независимите артисти.

"Продължава анализът на това какви средства ще са необходими. Утре имаме една много голяма среща онлайн с целия сектор, който със сигурност е болезнено засегнат“, подчерта пред БНТ министърът на културата Боил Банов.

По думите му предстоят поредица срещи не само със сценични изкуства, но и с визуални.

"В сектор изкуства и култура има една тежка специфика, не е просто този ден или месец затваряне, от това много страда планирането. За да се изложи една галерия или да се осъществи спектакъл, всичко това е подготовка с месеци наред и сега то отпада, което е много тежък удар. Ще намерим решение със сигурност. Много активно работим с Европейската комисия, с комисар Габриел. Очаквахме тази седмица една среща на всички министри на културата в Европа онлайн. Не се осъществи, но мисля, че другата седмица вече ще се случи. В областта на изкуството и културата е важно да имаме единен подход“, посочи министърът на културата.

"Въпросът сега е да уточним кои са секторите и лицата, които имат нужда от спешна помощ. Хората от свободните професии са ключови в областта на изкуството. На тях трябва да им бъде помогнато. Трябва да можем да ги преведем през тази дълбока река тези месец - два, дано да не са повече, и след това да им дадем условия да съществуват, защото при нас дългосрочното планиране е нарушено", категоричен е министър Банов.

"Много мерки са възможни. Всичко ще бъде обсъдено със сектора, но и с Европа", допълни той.

Банов посочи, че за разлика от нашата страна, където държавата се е намесила много стриктно, с грижа към населението, други държави са си позволили лукса едва през последната седмица да го направят, като са се озовали в тежка криза с десетки хиляди по болниците. Сега те обявяват баснословни суми за това как ще подкрепят икономиката, културата, изкуството и т.н. Но какъв е механизмът, никъде не е посочено.

За съжаление, в момента всеки може да си позволи да бъде популист - да говори неща, които не знае нито как ще се направят, нито как ще се случат, подчерта Банов.

"От ЕК малко бягат от срещата на министрите на културата, усеща се в нашите среди един подход пак да се види какво се случва в голямата икономика и културата да се прикачи. Това са проблеми, които са характерни в цяла Европа",заяви министърът на културата.

"Апелираме тази среща да се проведе час по-скоро", призова той.

"Ние имаме екшън план, имаме възможност за преструктуриране на средства, да отворим програми за обезпечаване и подпомагане както на директно самонаети лица през проекти, така и на реализиране на техни спектакли. При всички положения, ние ще преведем нашите хора на другия бряг", подчерта Банов.

По думите му, е наивно да се мисли, че тази година провеждането на фестивали може да се случи.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати