Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Банов: Имаме екшън план за преструктуриране на средства за изкуството

Общество

Министър Банов: Имаме екшън план за преструктуриране на средства за изкуството

Снимка:

„Ние апелираме срещата на министрите на културата в ЕС да се проведе час по-скоро“, категоричен е Боил Банов

Около 7 млн. лв ще са необходими за сектора на изкуството по време на извънредното положение, а до 16 млн., ако ситуацията остане непроменена до края на годината. Това изчислиха независимите артисти.

"Продължава анализът на това какви средства ще са необходими. Утре имаме една много голяма среща онлайн с целия сектор, който със сигурност е болезнено засегнат“, подчерта пред БНТ министърът на културата Боил Банов.

По думите му предстоят поредица срещи не само със сценични изкуства, но и с визуални.

"В сектор изкуства и култура има една тежка специфика, не е просто този ден или месец затваряне, от това много страда планирането. За да се изложи една галерия или да се осъществи спектакъл, всичко това е подготовка с месеци наред и сега то отпада, което е много тежък удар. Ще намерим решение със сигурност. Много активно работим с Европейската комисия, с комисар Габриел. Очаквахме тази седмица една среща на всички министри на културата в Европа онлайн. Не се осъществи, но мисля, че другата седмица вече ще се случи. В областта на изкуството и културата е важно да имаме единен подход“, посочи министърът на културата.

"Въпросът сега е да уточним кои са секторите и лицата, които имат нужда от спешна помощ. Хората от свободните професии са ключови в областта на изкуството. На тях трябва да им бъде помогнато. Трябва да можем да ги преведем през тази дълбока река тези месец - два, дано да не са повече, и след това да им дадем условия да съществуват, защото при нас дългосрочното планиране е нарушено", категоричен е министър Банов.

"Много мерки са възможни. Всичко ще бъде обсъдено със сектора, но и с Европа", допълни той.

Банов посочи, че за разлика от нашата страна, където държавата се е намесила много стриктно, с грижа към населението, други държави са си позволили лукса едва през последната седмица да го направят, като са се озовали в тежка криза с десетки хиляди по болниците. Сега те обявяват баснословни суми за това как ще подкрепят икономиката, културата, изкуството и т.н. Но какъв е механизмът, никъде не е посочено.

За съжаление, в момента всеки може да си позволи да бъде популист - да говори неща, които не знае нито как ще се направят, нито как ще се случат, подчерта Банов.

"От ЕК малко бягат от срещата на министрите на културата, усеща се в нашите среди един подход пак да се види какво се случва в голямата икономика и културата да се прикачи. Това са проблеми, които са характерни в цяла Европа",заяви министърът на културата.

"Апелираме тази среща да се проведе час по-скоро", призова той.

"Ние имаме екшън план, имаме възможност за преструктуриране на средства, да отворим програми за обезпечаване и подпомагане както на директно самонаети лица през проекти, така и на реализиране на техни спектакли. При всички положения, ние ще преведем нашите хора на другия бряг", подчерта Банов.

По думите му, е наивно да се мисли, че тази година провеждането на фестивали може да се случи.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив