Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Министър Борисов: В наблюдаваните язовири към момента не са възникнали аварийни ситуации

Общество

Министър Борисов: В наблюдаваните язовири към момента не са възникнали аварийни ситуации

Снимка:

Конфликтна точка според икономическия министър е бил язовир Земен в област Перник

В наблюдаваните язовири към момента не са възникнали аварийни ситуации, увери депутатите министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на изслушването си за влошената метеорологична обстановка.

"Климатичната обстановка беше изключително тежка", коментира министър Борисов. Той уточни, че към днешна дата ситуацията вече е спокойна.

Общият брой на язовирите на територията на страната, които се наблюдават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, е 6844. От тези язовири 82 % са собственост на общините, около 766 са държавна собственост и малък процент са частни.

„На 11 януари не се наблюдават нарушения по целостта на язовирите Маслово и Бистрица до Костинброд. Конфликтна точка беше язовир Земен в област Перник. На 8-и януари там имаше настъпило свличане на част от въздушния откос. Беше реализирано контролирано понижение на водното ниво през основния изпускател“, съобщи икономическият министър.

Той информира, че по-голямо наблюдение и контрол е имало на язовир Амбарица, Кирково заради опасност тръбата на основния пропусквател да бъде затлачена.

„Предприети са всички действия, включително и с тежка техника, като е установено, че преливника е пълен с кал от свлачището и са предприети съответните действия да се преодолее тази ситуация. Подобна ситуация имаше и при язовир Зорница, което е в община Средец, област Ямбол”, посочи министър Борисов.

По думите му при яз. "Зорница" край Ямбол ситуацията е била подобна. Той уточни, че при нито един от вече ремонтираните или сега ремонтиращи се язовири и не е имало проблем.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още